Сарајево: За јачање туризма 20 милиона долара

Нови петогодишњи Пројекат развоја одрживог туризма у БиХ Америчке агенције за међународни развој /USAID/, представљен данас у оквиру дводневног вебинара, предвиђа 20 милиона долара за активности на јачању ове привредне гране, како би туризам постао “топ-сектор” у БиХ.
Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац указао је на значај USAID-овог Пројекта развоја одрживог туризма у БиХ, који подразумијева свеобухватне активности на јачању ове привредне гране, укључујући јавни и приватни сектор и траје пет година.
“На основу тих расположивих средстава ћемо ублажити посљедице ковида 19 на туристичку привреду и стручно се охрабрити и едуковати за неке нове изазове које туризам од нас тражи”, рекао је Кошарац на почетку дводневног вебинара у организацији USAID-а.
Он је рекао да ће ситуација изазвана пандемијом вируса корона оставити дубок траг на структуру туризма у БиХ, те ће за рјешавање насталих проблема бити потребан свеобухватан и проактиван приступ.
Кошарац је истакао да је најјачи удар осјетио сектор туризма и да нови петогодишњи Пројекат развоја одрживог туризма у БиХ долази у право вријеме, те да треба искористити шансу да туризам постане “топ-сектор” у БиХ.
“БиХ има потенцијал за развој туризма јер је стопа раста туристичких долазака у периоду од 2010. до 2019. године порасла за два пута. Од 2017. до 2019. године за додатних 25 одсто”, навео је Кошарац.
Он је додао да је прије пандемије забиљежена једна од највећих стопа раста у земљама западног Балкана, те да су долазили туристи из региона, али и Кине, Кореје, САД, свих земаља Европе.
Кошарац је нагласио да БиХ својом разноврсном туристичком понудом задовољава захтјеве различитих профила туриста, те да туризам може бити јака привредна грана.
Истичући координишућу улогу Министарства спољне трговине и туризма, Кошарац је захвалио ресорним министрима ентитета који слушају глас привреде и активности усклађују према потребама, са циљем превазилажења садашње ситуције, те политикама у тражењу начина да се санирају посљедице ковид 19 на туристичку привреду у Републици Спрској и Федерацији БиХ.
Амбасадор САД Ерик Нелсон изразио је задовољство што је данашњи вебинар окупио професионалце из области туризма који ће помоћи да се привуку инвестиције и на тај начин ојача економија ове земље.
Он је нагласио да БиХ има шта да понуди туристима, али да је неопходно да се та информација подијели са свијетом.
“Кроз пројект USAID влада САД ће поможи локалним актерима да представе понуде јер је неопходно помоћи јачању туризма у постковид свијету. Ова земља сада треба предузтеи кораке да се прилагоди постковид свијету”, рекао је амбасадор САД.
Он је указао на неопходност да се улаже у инфраструктуру, јаче хигијенске стандарде, али и дигитално представљање туристичких дестинација, у чему ће се кроз овај прокјет USAD-а помоћи локалним актерима.
Директор USAID у БиХ Ненси Еслик поновила је да је пандемија ковид 19 имала разорне посљедице у читавом свијету по чему и БиХ није другачија.
Она је истакала да USAID помаже да се остваре инвестиције у турзиам што омогућује више нових радних мјеста и јачање економије БиХ.
Дводневни вебинар одржава у склопу покретања петогодишњег пројекта USAID-а развоју одрживог туризма у БиХ који је вриједан 20 милиона долара.
Путем подстицања сарадње свих нивоа власти, привреде и локалних заједница, пројекат ће подржати опоравак туристичког сектора у БиХ од негативних утицаја пандемије вируса корона.

Извор: СРНА