Сарајево: За подршку малих и средњих предузећа 24 милиона евра

Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ и ЕУ представили су данас у Сарајеву пројекат намијењен повећању конкурентности малих и средњих предузећа у БиХ путем кредита и подстицаја укупне вриједности 24 милиона евра.

Мала и средња предузећа у БиХ оствариће погодности програма ЕБРД и ЕУ, које омогућавају приступ кредитима, подстицајним средствима и техничкој помоћи како би побољшала своје могућности на међународном тржишту, саопштено је из ЕБРД-а.

Пакет финансијске и техничке помоћи биће од помоћи малим локалним компанијама у БиХ да побољшају своје производне капацитете и пословање, такође ће подићи квалитет њихових производа и услуга увођењем ЕУ норми у подручјима попут заштите животне средине и стандарда безбједности и квалитета.

За кредитирање домаћих малих и средњих предузећа ЕБРД обезбјеђује 20 милиона евра за четири партнерске комерцијалне банке – Уникредит банка Бањалука, Уникредит банка Мостар, те Шпаркасе и Интеза Санпаоло банке.

Компаније учеснице моћи ће и да остваре погодности техничке помоћи око припреме пројеката, као и подстицајних грантова у износу од 15 одсто трошкова инвестиције, које финансира ЕУ.

Шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун увјерен је да ће овај нови програм побољшати приступ малих бизниса пријеко потребним финансијским средствима.

– Паметна комбинација кредитних средстава, подстицаја и техничке подршке помоћи ће им да побољшају свој учинак и резултате, чак и на захтјевнијим тржиштима – поручио је Браун.

Шеф Операција за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе при Делегацији ЕУ у БиХ Николац Бизел изјавио је да ЕУ нови програм подржава у оквиру платформе регионалног улагања, чији је циљ побољшање приступа финансирању за мала и средња предузећа са иновативним потенцијалом и потенцијалом за раст на западном Балкану.

– Нови програм је наставак ЕУ-ЕБРД `Програма за повећање конкурентности малих и средњих предузећа у БиХ`, који је ЕУ подржала са четири милиона евра. Надамо се да ће мала и средња предузећа у БиХ имати једнаку корист од овог програма и побољшати квалитет својих производа у складу са стандардима ЕУ – навео је Браун.

Као дугогодишњи партнер БиХ, ЕБРД подржава одржив раст земље комбинујући инвестиције и помоћ у реформисању политика.

Од тренутка када је започео са пословањем у БиХ 1996. године, ЕБРД је инвестирао 2,5 милијарди евра у око 161 пројекат, а само током прошле године инвестирано је око 200 милиона евра у 15 нових пројеката.

 

Извор: СРНА