Соколац: Добар род кромпира

Један од највећих произвођача кромпира на Сокоцу Драгомир Ђуровић ове године имао је укупан принос ове културе сорте агриа већи од 150 тона, за који је већ обезбијеђен купац, а произвео је и 15 тона пшенице на парцелама у Лубурић пољу.
Ђуровић је рекао Срни да је данас завршен посао вађења кромпира из земље на површини од шест хектара након 13 дана рада уз помоћ сезонских радника, чиме су предухитрили прве јаче јутарње мразеве који знају поранити на овом подручју.

Он је нагласио да је задовољан овогодишњим родом кромпира и пшенице, јер су на почетку сјетвене сезоне рад ометале честе кише.

Ђуровић је истакао да је тренутна малопродајна цијена кромпира двије КМ, а велепродајна је прешла 1,5 КМ, што је за пољопривредне произвођаче прихватљиво, те изразио задовољство што се све прода на домаћем тржишту.

Он је навео да већ има у плану да наредне године засије још око два хектара више, што значи да ће овом културом засијати укупно око осам хектара.

Ђуровић је нагласио да сорта кромпира агриа најзаступљенија на тржишту, јер има добре термичке карактеристике када је ријеч обради и може се у кулинарству припремати на разне начине.

Он је истакао да је ове године засијао и француску сорту пшенице басилио на шест хектара, која је имала род 350 килограма по дунуму, којим су у његовој породици задовољни, иако је род пшенице могао бити и бољи.

Овај домаћим тврди да се од пољопривреде може живјети на овим брдско-планинским просторима, само треба уложити више труда.

Она каже да као добар примјер за то може послужити његова породица у којој су четири члана укључена у производњу, као и прихватљиве цијене кромпира у посљедње двије године и солидан принос.

Извор: СРНА