Соколац: Мљекари задовољни подстицајима

Соколачки мљекари задовољни су најновијом подстицајима од свих нивоа власти, али очекују рјешавање још два-три питања у овој области, међу којима повећање подстицаја за сточаре који живе изнад 600 метара надморске висине, изјавио је предсједник Удружења “Благо Романије” Саша Каповић.
Каповић је навео да је на мартовском састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем предложио да се у Правилник о подстицајима угради одредба којом ће и за сточаре који живе изнад 600 метара надморске висине подстицаји бити увећани од три до пет фенинга због низа отежавајућих околности у привређивању.

Он је истакао да је планинско млијеко богатије протеинима и масним јединицама, те да у њему нема афлатоксина јер су музна грла углавном на испаши.

Према његовим ријечима, мљекаре у Српској су цијену сировог млијека недавно повећале од једног до пет фенинга у зависности од литраже коју испоручи један произвођач.

“Иако мени иде у прилог јер у протекла три мјесеца имам више од 5.000 литара испорученог млијека, то није реално према осталим малим произвођачима”, истакао је Каповић и нагласио да ће Удружење мљекара настојати да то исправи.

Он је појаснио да се цијена млијека креће од 60 до 70 фенинга у зависности од количине испорученог, чиме се гуше мали произвођачи.

Каповић је навео да перспективу види једино у организовању на принципу јавно-приватног партнерства, при чему би произвођачи имали свој удио у мљекари.

Он је нагласио да су соколачки мљекари присуствовали недавном предавању, на коме су о значају удруживања сточара говорили стручњаци из Републичког удружења мљекара и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Свјетлана Мичић рекла је Срни да је на том предавању разговарано о томе како унаприједити конкурентност производње млијека и искористити компаративне предности овог подручја у производњи и продаји.

Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина “Благо Романије” основано је у фебруару на Сокоцу и тренутно броји 168 чланова.

Извор: СРНА