Солун: Представљени инвестициони потенцијали Српске  

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Грчко–српској привредној комори у Солуну представио потенцијале Српске за инвестирање.
Он је напоменуо да је при Кабинету предсједника Владе Српске основана Дирекција за јавне инвестиције и да је то адреса на којој чланови Грчко–српске привредне коморе могу добити квалитетан одговор о потенцијалној сарадњи.

“Упознали смо их да ћемо ми у септембру овдје на великом привредном форуму који се оџава сваке године у Солуну доћи са нашом Инвестиционо-развојном банком, а биће представљени сви капацитети, привредни потенцијали, и локалних заједница и Републике Српске. Позвао сам их да узму учешће на том форуму и да из прве руке се упознају о привредним потенцијалима Српске”, истакао је Вишковић.

Он је у Солуну рекао да Република Српска нуди привредни амбијент који је најповољнији у БиХ, а и шире.

“Сматрам ово успјешним састанком који ће сигурно изродити још тјешњу и бољу привредну активност привреде Републике Српске и Солуна или Грчке. Позвао сам ове људе да дођу у Бањалуку, да се још више унаприједи сарадња, а Влада Републике Српске, институције Српске, биће ту на помоћи као сервис за њихове активности”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да грчки инвеститори нису у претходном времену излазили из граница Грчке али да је сада сазрело вријеме да своје инвеститиције граде и ван граница те земље.

Вишковић је рекао да, користећи историјске пријатељске везе Грчке и Српске, привредници Грчке желе да у наредном периоду што више инвестирају на простор Републике Српске.

“Сваке године имамо знатно већи раст привредне активности са Грчком. У посљедњих годину или двије појављује се знатно већи број привредних субјеката који отварају своје погоне на простору Републике Српске”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да су скоро све локалне заједнице Српске спремне да будућем инвеститору понуде по врло повољним условима земљиште за градњу њихових погона.

“Не може се дати бесплатно по нашим законима али ако некоме дате квадрат земље по једну марку или један евро, онда то дође бесплатно. Са свом потребном инфраструкутом, вода, електрична енергија, канализација, путна инфраструктуром, то је нешто што скоро нико у регији у овом моменту не може да понуди”, нагласио је Вишковић.

Премијер Српске борави у вишедневној посјети Грчкој.

Извор: СРНА