Србац: „Best-Tex“ планира развој сопственог производа

Компанија „Best-Tex” из Српца је основана прије двије године, са циљем да тржишту понуди услуге кројења, шивања, контроле и паковања текстилних производа. Уједно ова фирма је у посљедње двије године запослила највећи број радника у србачкој општини.

Већину послова раде по принципу “lohn посла” за познату италијанску модну компанију Calzedonia, те за GBT из Бањалуке, који су највећи произвођачи спортске опреме у БиХ, кажу у „Best-Texu“ за портал еКапија и додају да су сви послови за Calzedoniu извозног карактера.

– Специјализовани смо за производњу доњег веша, спаваћег програма и спортске опреме. Прозводњу смо почели са два запослена радника и седам старих половних шиваћих машина, али напорним радом и залагањем свих запослених, у периоду од двије године смо вишеструко повећали број радника и набавили савремену опрему за рад – истиче Давор Дујаковић, директор компаније „Best-Tex”.

Тренутно имају 70 запослених радника, и око 80 савремених шиваћих стројева.

– Радимо у два пословна простора, један под закупом и други у нашем власништву, гдје још увијек нисмо завршили све грађевинске радове. Од почетка рада до данас, уложено је око 400.000 КМ у набавку опреме, куповину и опремање пословног простора. Сва средства су обезбијеђена углавном кроз кредитне аранжмане и програмом Владе РС за подстицаје за пријем радника са Завода за запошљавање.

С обзиром на то да раде само услужне послове, сав репроматеријал и материјал им обезбјеђују купци, а како истиче Дујаковић, у сталној су потражњи за новим пословима, и увијек постоје одређени преговори који би им омогућили даљи развој фирме и повећање броја запослених.

Наводи да им је жеља да за пет година развију сопствени производ који ће бити препознат код купаца, како на домаћем, тако и на страним тржиштима.

– Креирање сопственог производа, продајне мреже, инвестирање у још неке пословне дјелатности, са циљем диверзификације ризика је оквирни план, иако је у актуелној ситуацији тешко правити било какве дугорочне прогнозе – каже Дујаковић.

Он сматра да текстилна индустрија заузима значајно мјесто у привреди БиХ, посебно са аспекта запошљавања, али и позитивног утицаја на спољнотрговински биланс.

– Нажалост, већина компанија ради тзв “lohn послове”, гдје додатна вриједност веома мала, практично само извозимо рад и конкуришемо јефтином радном снагом. У вријеме кад пандемија коронавируса још додатно отежава рад и токове робе, тешко да ће у скорије вријеме доћи до озбиљног побољшања ситуације. Мислим да је у овом моменту најважније сачувати обим производње и спријечити отпуштање радника – закључује Дујаковић.