Србац: Деценија успјешног рада „Перутнине Птуј“

У клаоници перади Перутнина Птуј у Повеличу врше се припреме за обиљежавање десете годишњице рада која је везана за куповину бивше клаонице “Живинопродукт“ Србац од стране ове велике словеначке компаније. Тада је затечена застарјела технологија и свега 60 запослених радника.
За протеклих десет година, словеначка фирма уложила је у реконструкцију, набавку савремене опреме, изградњу складишта и четири велике фарме у Кладарима око 10 милиона марака.
Паралелно са развојем клаонице, у Брези код Сарајева подигнут је погон за прераду пилетине и дистрибутивни центар у Бањалуци, тако да су стечени услови да Перутнина Птуј буде главни снабдјевач тржишта пилећим месом у БиХ.

perutnina-povelic-srbac2
У децембру прошле године, фирма „СИЈ“ из Љубљане у власништву руских бизнисмена, купила је 77 одсто капитала и постала већински власник који има властиту визију развоја перадарства у БиХ. Тако је почетком ове године за директора све три фирме у Повеличу, Бањалуци и Брези постављен магистар економије из Какња, Младен Андрић, са десетогодишњим искуством у овој компанији.
– Моје директорско мјесто представља неку врсту везивног ткива за интеграцију три колектива на различитим локацијама у једну хомогену цјелину са 600 запослених радника. Већински власник жели да клаоница у Повеличу ради пуним капацитетом, а да прерада у Брези обезбиједи врхунске производе умјесто да се месо продаје у ринфузи са предзнаком социјалног карактера – каже нови директор Андрић.
Он додаје да се сада у Повеличу седмично обрађује од 160 до 170 хиљада товних пилића, што на годишњем нивоу износи 8,5 милиона бројлера.
Андрић каже да у клаоници у Повеличу тренутно ради 220 радника и у плану је запошљавање још 20 радника. Додатних десет радника биће запослено у инкубаторској станици која ће бити подигнута за производњу 170 хиљада једнодневних пилића седмично.
– Поред четири властите фарме капацитета 120 хиљада товних пилића у једном турнусу, који траје око 40 дана, имамо уговорене односе са 90 власника фарми из Српца и окружења које у турнусу тове по 12 хиљада пилића по принципу услужног това. То значи да фармерима обезбјеђујемо једнодневне пилиће, квалитетну концентровану храну, ветеринарски надзор и сигуран откуп, а цијена услужног това је 28 фенинга по килограму – каже Андрић.
По његовим ријечима, таква организација обезбјеђује производњу 13 хиљада тона пилетине живе ваге или 9.500 тона обарађеног меса, од чега се мањи дио извози у Македонију и Црну Гору, док у Србији послују сестринске фирме Перутнине.

perutnina-povelic-srbac1
У овој компанији гаје наду да ће им бити дозвољен извоз пилетине у земље Европске Уније што би био огроман подстицај у даљњем развоју перадарства у БиХ са још модернијом технологијом. Производи као што је бренд салама “Поли“ већ задовољавају европске стандарде и посједују „HASAP“ и „HALAL“цертификате.
Просјечна плата у овој компанији креће се око 470 марака, обезбијеђен је топли оброк у погону и регрес за годишњи одмор, а од овог мјесеца биће плаћени и путни трошкови по закону, а све у циљу повећања продуктивности.

Извор: Општина Србац