Србац: „Перутнина Птуј С“ шири капацитете

Влада Републике Српске помоћи ће проширење производних капацитета у компанији „Перутнија Птуј С“ из Српца и изградњу нове водоводне мреже на овом подручју како би се омогућило несметано одвијање производног процеса.
Ово је један од закључака посјете општини Србац министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бориса Пашалића и министра финансија Зоре Видовић прошле седмице.
На састанку у овој фабрици могло се чути да Перутнина има велике амбиције у овој години и планира да до краја августа ријеши питање добијања дозволе за извоз меса у земље Европске Уније.
„Морамо отклонити још неке административне и техничке баријере у том погледу, како би до ова дозвола могла бити ускоро добијена. Спремни смо да у идућој години наше производе пласирамо на тржиште ЕУ. Ове године смо око 4,3 милиона KМ инвестирали у производне погоне и тренутно радимо на новом пречистачу отпадних вода“, рекао је руководилац производње Велибор Поповић.
Он додаје да Перутнина тренутно запошљава 254 радника и није смањивала обим производње ни током пандемије вируса корона, када је запослила двадесетак нових радника, а све обавезе се редовно измирују.
Министар финансија Зора Видовић рекла је да ће Влада Српске у наредном периоду финансијски помоћи изградњу водовода од изворишта до фабрике „Перутнина Птуј С“ чиме ће бити обухваћена и локална домаћинства.
„Овдје имамо проблем локалног нивоа с водоводом јер често пуцају цијеви, а рад ове фабрике је незамислив без адекватног водоснабдијевања. Тиме ће се и мјештанима овог краја омогућити нормалнија испорука воде“, рекла је Видовић.
Она је нагласила да је „Перутнина Птуј С“ највећи производни капацитет у прехрамбеној индустрији у Републици Српској и БиХ, који поред великог броја запослених ангажује 122 коопераната и тако обезбјеђује егзистенцију великом броју породица.
Према њеним ријечима, Влада Републике Српске ће због вируса корона до краја године предложити мјере за откуп свих производа у пољопривредном сектору у Српској.
„Помоћи ћемо нашим прерађивачима да откупе воће, поврће, житарице и месо“, истакла је Видовић и нагласила да је акценат на заштити домаће производње и откупу домаћих производа.
Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је за Србац важна изградња нове водоводне мреже на овом подручју и додао да је инсталирање новог пречистача отпадних вода у завршној фази.
„Задовољство ми је што чујем да су развојни планови Перутнине усмјерени ка повећању обима производње и новим инвестицијама и што је Влада Републике Српске показала интерес да стимулише овај производни капацитет који је одавно превазишао локални значај“, рекао је начелник Драгосављевић.
Неки од планова Перутнине у наредном периоду односе се и на нови начин збрињавања животињског отпада који се тренутно извози у Србију, у Бачку Тополу, а добијањем дозволе за извоз меса у ЕУ, тај отпад би био извожен у Хрватску, као што је то био случај прије него је та земља постала члан ЕУ.
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Борис Пашалић, рекао је да је за Републику Српску „Перутнина Птуј С“ важан погон којег Влада и ресорно министартсво желе да подрже.
„Ова фирма служи као генератор производње у области перадарства јер за себе веже више од 100 коопераната. За нас је важно да се овај обим производње повећава у наредном периоду“, нагласио је Пашалић.
Он је додао да је Влада Републике Српске учинила заокрет када је ријеч о подстицајној политици у перадарству и ове године први пут издвојила значајна средства како би подржала капиталне пројекте у области прехрамбене индустрије у пољопривреди. Наиме, ради се о 65 захтјева које ће ресорно министарство подржати са 35 одсто њихових инвестиција у наредном периоду у области пољопривреде.
Пашалић је рекао да је перадарски сектор у Републици Српској у успону, истичући да је у прошлој години произведено 18,5 милиона бројлера, а годину раније око 17 милиона.
„Половину те количине преради погон Перутнине у Српцу, док други дио откупљују мања предузећа у Федерацији БиХ“, рекао је Пашалић.
Данашњем састанку у Српцу присуствовали су и замјеник начелника општине Драган Микић и директор КП „Водовод“ Србац, Драго Јовичић.
Након посјете Перутнини, министри су са сарадницима посјетили пољопривредника Драгишу Kнежевића из Илићана, а након тога се у друштвеном дому у Kукуљама састали са пољопривредницима са подручја србачке општине.

Извор: Општина Србац