Србац: Платформа за бољу информисаност малих и средњих предузећа

Представници Привредне коморе Републике Српске представили су на сједници Привредног савјета у Српцу дигиталну платформу “ИнфоБиз ПKРС” која је осмишљена са циљем унапређења информисаности малих и средњих предузећа и услуга Kоморе.

Оливера Радић, руководилац Центра за управљање пројектима и анализе у Привредној комори РС, рекла је да платформа садржи неопходне сервисе и информације за пословање привредних друштава а садржи четири модула.

“Kроз први модул “еРегулатива” привредни субјекти могу да се упознају са актуелним прописима од значаја за привреду, остављају приједлоге и сугестије у процедури доношења на нивоу Републике Српске и БиХ и предлажу измјену прописа на снази”, рекла је Радић.

Други модул се односи на Приступ финансијама а привредницима је дата могућност да једноставно дођу до информација о актуелним, отвореним позивима за пријаву и учешће, објављених од стране владиних институција, европских и других међународних финансијских фондова, комерцијалних банака и микрокредитних организација.

“Тренутно је отворена више јавних позива EU4AGRI намијењених развоју пољопривреде, дигитализацији пословања, енергетској ефикасности и слично, Такође привредници могу пронаћи регистар подстицаја Владе Републике Српске и другу одговарајућу подршку када је ријеч о приступу финансијама”, рекла је Радић.

Трећи модул се односи на Б2Б платформу која омогућава онлајн организацију Б2Б сусрета, привредних мисија и повезивање привредника са потенцијалним партнерима у земљи и иностранству док је четврти модел везан за е-Едукације гдје се пружа могућност предузећима да се информишу и прате различите обуке која Kомора организује.

Саставни дио платформе је и вибер заједница путем које се привредници упознају са битним информацијама од значаја за пословање. Вибер заједници се може приступити путем линка интернет странице “ИнфоБиз ПKРС” скенирањем QR кода путем мобилних телефона.

“На овај начин привредници не морају ићи на платформу већ директно добијају све информације, примјера ради, ако је Влада Републике Српске објавила неки јавни позив, ако се одржава неки семинар, доноси неки нови пропис и слично. Циљ је да се у вибер заједницу укључи што више привредних друштава и да будете проактивни”, поручила је Радић.

Према њеним ријечима, Привредна комора РС ће и у наредном периоду радити на организацији студијских посјета сајмовима у земљи и иностранству, презентацији наших привредника на сајмовима и разговорима са другим привредним друштвима као потенцијалним партнерима.

Драган Шепа, секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори Републике Српске, рекао је да је један од њихових задатака промоција домаћих производа.

“Један од кључних је пројекат “Kупујмо домаће-наше је боље” кога реализујемо са трговинским маркетима и ресорним министарствима и сви производи који су произведени у Републици Српској означени су на полицама”, рекао је Шепа.

Он каже да је много сајамских манифестација на којима су учествовали домаћи привредници. Један од њих је био међународни сајам пољопривреде који је недавно одржан у Новом Саду а слиједи сајам “Интерагро” у Бијељини који се одржава од 20. септембра.

“Биће заступљена дрвна индустрија а укључиће се Шуме Републике Српске са дрвопрерађивачима и привредним друштвима из области дрвне индустрије. Позивам и србачке представнике да представе своје потенцијале јер имају шта да покажу”, рекао је Шепа.

Према његовим ријечима, наредне седмице биће одржана промоција новог јавног позива EU4AGRI Recovery за примарну пољопривредну производњу гдје ће, како каже, бити укључене готово све гране осим производње алкохолних пића, изузев пива и вина.

“Kроз мјесец и по дана у плану је и нови јавни позив Владе Мађарске за набавку пољоприредне механизације и прикључака а у првом позиву је било преко 800 захтјева и сви су уважени”, рекао је Шепа.

Поред србачких привредника, данашњој сједници Привредног савјета присуствовали су замјеник начелника општине Владимир Гужвић, начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић и начелница одјељења за финансије Зорица Стаменић.

Извор: Општина Србац