Србац: Рекордан годишњи износ подстицаја за пољопривреднике

Начелник општине Млађан Драгосављевић и његови сарадници одржали су састанак у згради Општинске управе са представницима Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Градишка, на челу са директором Драгољубом Малиновићем.

На састанку се разговарало о досадашњим подстицајима који су остварени преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и сарадњи у будућем периоду.

Kонстатовано је да је на основу Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2020. години остварен рекордан годишњи износ подстицаја за србачке пољопривреднике у износу од 1.826.618 KМ.

Највећи износ је исплаћен за премије за утовљене бројлере 365 хиљада KМ, затим за регресирани дизел 275 хиљада, набавку опреме и изградњу објеката у сточарској производњи 160 хиљада, набавку пољопривредне механизације 135 хиљада, регрес по хектару сјетвене површине за соју, сунцокрет и уљану репицу 120 хиљада а за пшеницу 115 хиљада, премија за млијеко 110 хиљада а за произведено и продано поврће 80 хиљада, затим за утовљене свиње и утовљену јунад по 30 хиљада KМ.

Подстицаје је користило преко 500 активних некомерцијалних и комерцијалних пољопривредних газдинстава са подручја србачке општине.

До краја године, путем републичког Правилника, могу се остварити подстицаји за предану соју и произведено и продано воће и поврће, а помоћ у конкурисању може се добити путем надлежних службеника у Одјељењу за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Општине Србац.

Од фебруара идуће године на снази ће бити нови Правилник на основу кога ће се моћи остварити подстицаји за идућу годину.

Општинска управа Србац такође је у овој години обезбиједила подстицаје за развој пољопривреде у износу од 60 хиљада KМ. Средства су, између осталог, усмјерена за суфинансирање набавке нових пољопривредних погонских машина, односно трактора и пољопривредних прикључака а рок за подношење захтјева је истекао 30. септембра.

До 30. октобра пољопривредници ће се моћи пријавити и за подстицаје за произведено и продано поврће у пластеницима и субвенције власницима засада малине, а омогућене су и субвенције власницима пчелињака за проширење пчелињих друштава.

Такође, преко ИФАД пројекта биће суфинансирана набавка нових засада боровнице за седам корисника са подручја општине Србац.

На подручју општине Србац тренутно има 913 некомерцијалних и 78 комерцијалних газдинстава од чега је око 550 активних који се током године пријављују за републичке и општинске подстицаје.

У организацији Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди у плану је да се организује и обука за складиштење и одлагање отпада од хербицида из пољопривредних апотека и других субјеката који продају заштитна средства, а за те сврхе биће набављен контејнер гдје ће се овај отпад депоновати а затим даље транспортовати у складу са прописима.

У обуци ће учествовати општинска одјељења из Градишке, Лакташа, Српца и Kозарске Дубице.

Један од пројеката из области пољопривреде који би такође требао бити реализован је и петогодишњи пројекат наводњавања, који ће бити финансиран преко Свјетске банке. У плану су директне инвестиције у инсталирање система за наводњавање на пољопривредним газдинствима, што ће бити суфинансирано једним дијелом преко Општине Србац и пољопривредника а преостали износ кроз пројекат.

Реализација је планирана за идућу годину а носилац ће бити Јединица за координацију пољопривредних пројеката која дјелује при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Извор: Општина Србац