Србац: У току процес верификације за добијање БФЦ сертификата

Општина Србац је у протеклом периоду ушла у поступак испуњавања услова за укључивање у јединствени Програм сертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи који се проводи у Републици Србији, Хрватској, Македонији и Босни и Херцеговини.

У складу са поступком спровођења процеса сертификације према BFC SEE стандарду, у току је процес оцјењивања наше општине, то јесте провјера испуњености 10 критеријума и више од 60 подкритеријума које мора задовољити како би унаприједила квалитет услуга и информација које се пружају привредницима и страним инвеститорима.

Тим поводом,  у згради Општинске управе одржан је састанак којем су присуствовали чланови верификационе комисије BFC програма, на челу са предсједавајућим комисије Бојаном Војводићем, начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, замјеник начелника Владимир Гужвић, начелници општинских одјељења и други сарадници на овом пројекту, а циљ састанка је био завршно оцјењивање испуњености услова.

Оливера Радић, руководилац Центра за управљање пројектима анализе и координатор BFC програма у Републици Српској, каже да је данашњи састанак одржан у циљу провјере степена испуњености услова за сертификацију општине Србац према BFC стандарду, то јесте стандарда за повољно пословно окружење.

„Оно што можемо са сигурношћу рећи јесте то да је Општина Србац интензивно у протеклом периоду радила на имплементацији захтјева стандарда у циљу стварања одговарајућих услова пословања на локалном нивоу, затим на успостављању и дефинисању својих стратешких докумената када је у питању локални економски развој и успостављању и функционисању Привредног савјета који представља одређено савјетодавно тијело руководству општине када је у питању привредни или економски развој. То значи да је радила интензивно на дефинисању процедура када је у питању издавање грађевинскх дозвола, на изради одговарајућих промотивних материјала и на јасном дефинисању трошкова пословања на локалном нивоу када су у питању таксе и накнаде, а имала је и веома активну политику образовања и запошљавања, гдје су заједно са школама и привредом дефинисане потребе образовних профила“, каже Радићева и додаје да је, такође, рађено и на имплементацији плана капиталних инвестиција, а све су то сегменти који се односе на захтјеве стандарда.

Радићева истиче да је данас извршена завршна провјера испуњености услова и да ће верификациона комисија након данашњег састанка имати прилику да оцијени да ли Србац заслужује BFC сертификат.

Прије састанка са општинским тимом, обављени су разговори са привредницима како би се оцијенило мишљење привреде када је у питању напредак локалне заједнице.

“Суштина овог стандарда је управо укључивање привредника у локални економски развој, то јесте заједничко дјеловање и иницијативе за унапређење града и унапређење услуга општине када су у питању услуге ка привреди“, појашњава Радићева.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић, који обавља функцију координатора BFC програма за општину Србац, упознао је присутне са члановима тима за BFC сертификацију, те истакао да се Општина Србац 2020. године обратила Привредној комори Републике Српске да уђе у сам процес BFC-а, али да је након тога услиједила пандемија вируса корона која је омела планове.

“Због тога смо били спријечени да 2020. кренемо како смо планирали, али смо то успјели 2021. године када смо потписали уговор са Привредном комором и ушли у процес сертификације. Након више од годину дана интензивног рада, дошли смо до завршног чина, то јесте посјете верификационе комисије Општини Србац“, рекао је Михољчић.

Присутнима се обратио начелник општине Млађан Драгосављевић који је истакао да су од почетка разговора са Привредном комором око уласка у програм BFC-а, препознали предности и могућност да се кроз стандардизацију нормативима које предвиђа сертификат унаприједи пословање и да су конкретни ефекти већ видљиви.

“Заиста смо предано радили како би се услови испунили и изражавам задовољство што смо стигли до завршне фазе. Не сумњам да ћемо сви заједно имати разлог да подијелимо то задовољство и кад остваримо овај сертификат. Примјетно је да су многе ствари унапријеђене, посебно ближа комуникација са привредницима, што даје могућност рјешавања многих актуелних питања која су у нашој надлежности“, рекао је начелник Драгосављевић и као примјер навео пројекат AgroLIFE, који даје многе могућности пољопривредним произвођачима, али и потенцијалним инвеститорима.

Извор: Општина Србац