Сребреница: Сеоски сајам пољопривреде од 1. до 3. септембра

На простору сточне пијаце у сребреничком селу Крагљивода од 1. до 3. септембра биће одржан први сеоски сајам пољопривреде и туризма, најавио је директор овдашње Туристичке организације Сеад Јахић.
Он је рекао да се претходних година на том локалитету организовао сточни вашар, а да је ове године одлучено да се прошири програм и садржај и да се озбиљније припреми манифестација сајамског карактера.
– То ће бити први сеоски пољопривредни сајам у овој општини и намјера је да, као јединствен на подручју средњег Подриња и шире, он постане традиционалан и да обогаћује своје садржаје и повећава број излагача и посјетилаца, те доноси нова сазнања у областима сточарства, аграра и сеоског туризма, као и обезбјеђење тржишта за пољопривредне производе са овог подручја – појаснио је Јахић.
Организатори овог сајма су општина и Туристичка организација Сребренице, те Јапанска агенција за међународни развој, која је скоро деценију присутна на овом простору и реализује пројекат “Руралним развојем до међунационалног помирења”.
Предвиђено је да се на сајму изаберу најбоља сточна грла оваца и говеда у више категорија и њихови власници награде као и најбољи пчелари и узгајивачи јагодичастог воћа, те пластеничког поврћа из ове општине. Јахић каже да су за најбоље обезбијеђене вриједне награде.
Осим сточне изложбе и избора најбољих грла, биће приређена изложба сувенира, рукотворина, здраве хране и прерађевина од органски произведеног поврћа и воћа са овог подручја које је незагађено, као и презентација различитих аутентичних јела и локалних специјалитета.
Више од 20 излагача представиће своје радове и производе.
– Циљ организовања ове манифестације је маркетиншке природе. Желимо да се представе сребренички пољопривредни, туристички и други потенцијали који могу допринијети бржем развоју и економском јачању ове општине и њених становника – истакао је Јахић.

Извор: СРНА