Теслић: Средњошколци усавршавају софтверске вјештине

Ученици техничких занимања теслићке средње школе „Никола Тесла“ већ су почели са усавршавањем знања и вјештина у склопу пројеката „Market Makers“. Ријеч је о једној од првих активности овог пројекта која се реализује у општинама BEAR подручја, односно у средњим школама у Теслићу, Тешњу и Жепчу.
Ученицима је тиме пружена прилика да стекну потребне вјештине за рад у најновијој генерацији софтвера „Solidworks 2016″ , а са чијом се примјеном и уопште начином обуке ученика данас лично упознао начелник општине Теслић Милан Миличевић. Према његовим ријечима ради се о још једном пројекту који се реализује у средњошколском центру, а који има за циљ да ђаци који излазе из ове школе буду оспособљени како би били што конкурентнији на тржишту рада, а и да за оне који се одлуче да студирају сам пријемни испит буде олакшан, а и само прилагођавање новим технологијама које су практично свуда присутне у погонима које се баве овом врстом производње.
– До сада је то био проблем јер су се и сами привредници жалили да радна снага која излази из средњих школа, не само у Теслићу, него у цијелој Републици Српској, није прилагођена савременим трендовима па их онда они морају доедуковати, трошити додатна средства и вријеме, а диплома са којом су излазили из средње школе сама по себи није била довољна да се прилагоде тим новим трендовима у металској и другој индустрији – рекао је Миличевић, додавши да је Општинска управа суфинансирала овај пројекат, што ће наставити радити и убудуће.
Помоћник директора школе „Никола Тесла“ Весо Ђукановић указао је на значај софтвера, јер како је нагласио, у питању је најновија генерација софтвера „Solidworks 2016″ уз чију помоћ ученици могу да развијају своје знање и вјештине а које су везане за конструисање дијелова и склопова у машинству, у електротехници и такође у дрвној струци.
– Ови програми се користе у њиховом даљем школовању на факултету, на Машинском факултету  у Бањој Луци овај софтвер такође се користи и до сада смо ми користили одређене верзије овог софтвера али су биле застарјеле –  појаснио је Ђукановић.
Кроз овај пројекат је одобрено 60 лиценци за двије школе и добијено је 60 лиценци за наставнике и ученике.