Требиње: Јачање конкурентности малих пољопривредних произвођача

У оквиру пројекта “Требиње – Јачање ресурса за производњу и пласман пољопривредних производа”, укупне вриједности од 125.000 КМ, опремљена је новоизграђена требињска градска тржница, организована обука за пољопривредне произвођаче, те набављене три мини-сиране које су додијељене малим пољопривредним произвођачима из Требиња.
Директор Развојне агенције града Требиња Бојан Бендераћ рекао је јуче да је његов циљ био повећање конкурентности и продуктивности малих пољопривредних произвођача и пласмана пољопривредних производа кроз подршку произвођачима и стављање у функцију градске тржнице.

“Једна од првих активности овог пројекта била је набавка расхладних витрина за унутрашњи дио тржнице, те мобилијара за зелену пијацу. Ова активност је успјешно реализована. Отварањем градске тржнице град је добио сјајан објекат, набавком опреме пијаца је добила униформисан изглед, а унапријеђени су и услови за здравствену исправност и безбиједан пласман пољопривредних производа”, навео је Бендераћ.

Он је подсјетио да је крајем јуна организована и стручна обука за мале пољопривредне произвођаче у областима хигијене, квалитета и стандардизације квалитета пољопривредних производа са посебним нагласком на производњу сира.

Сиране, чија је укупна вриједност 38.000 КМ, додијељене су путем јавних позива домаћинствима у требињским селима Љубомир, Граб и Петровићи.

Директор Сектора за међународну сарадњу Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске Мирко Бошњак навео је да овај пројекат представља резултат проактивног приступа локалној заједници с циљем стварања претпоставки за максимално искориштавање природних и других потенцијала за развој и побољшање услова и квалитета живота у локалним заједницама.

Он је напоменуо да је ИРБ на подручју Републике Српске реализовао 64 пројекта, чија је укупна вриједност 8,1 милион КМ, те да је захваљујући финансијском механизму корист у Српској имало више од 200.000 грађана и 600 домаћинстава, међу којима су и три из Требиња.

Веселин Дутина, директор “Аграрног фонда”, који је партнер овог пројекта, рекао је да је њихова улога била у избору пољопривредних произвођача којима су додијељене линије за производњу сира.

“Трудили смо се да то буду домаћинства која имају већ развијену и осмишљену производњу, те да та производња буде проширена. Једна од обавеза је била и да потпишу уговор о сигурном пласману производа тако да сада имамо и три нова кооперанта у Херцеговачкој кући. На тај начин смо осигурали и стабилност пословања наших објеката, да увијек имамо у понуди толико тражени наш херцеговачки сир”, навео је Дутина.

Он је најавио да ће “Аграрни фонд” спровести и програме подршке прераде воћа и поврћа.

Љубица Климовић из села Граб, која је добила мини-сирану, истакао је да је сада у њиховом домаћинству много олакшан процес производње сира.

Носилац пројекта “Требиње – Јачање ресурса за производњу и пласман пољопривредних производа” је Развојна агенција града Требиња – ТРЕДЕА, а партнери су град Требиње, предузеће “Комунално”, “Аграрни фонд” и “Плодови југа”.

Средства за пројекат обезбијеђена су из механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја Републике Српске за период 2020-2021. године.

Извор: СРНА