Требиње: Одржан Сајам запошљавања, предузетништва и занимања

У Требињу је јуче одржан Сајам запошљавања, предузетништва и занимања. На Сајму је представљено 11 привредних субјеката, који су у потрази за радницима, као и пет привредника из програма самозапошљавања, који промовишу своје послове, а укупно је понуђено 140 радних мјеста.
Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је на евиденцији требињске Филијале Завода за запошљавање 1.800 незапослених.
Он је истакао да је град настојао да смањи број незапослених у оквиру програма самозапошљавања, пројеката у пољопривреди, те запошљавање приправника и волонтера.
Према његовим ријечима, проблем у овом граду је што нема довољно заинтересованих за радна мјеста која послодавци траже, јер незапослени немају адекватну стручну спрему или се одлучују за одлазак у Дубровник због већих плата.
Виши стручни сарадник у Републичкој агенцији за мала и средња предузећа Дејан Шешлија истакао је да је Сајам запошљавања добра прилика за сусрет радника и послодаваца.
Он је истакао да је потребно привући инвестиције које ће омогућити радницима веће плате, чиме се може ограничити одлазак све већег броја радно способних лица из Републике Српске.
Правник Бојан Нинковић рекао је да је на Сајам дошао у потрази за послом у струци, те изразио задовољство понудом радних мјеста.
Он је навео да ће се, уколико не нађе посао за који се школовао, опредијелити за рад у туризму.
Извршни директор требињског предузећа “Радник” Огњен Мандегања изразио је потребу за квалификованим грађевинским кадром.
Он је навео да су људи заитересовани за посао у овој области.
Агенција за развој малих и средњих предузећа на Сајму је представила два пројекта који се односе на подршку предузетништву и могућност извоза у ЕУ.
Организатори Сајма су Завод за запошљавање Републике Српске, Подручна привредна комора Требиње, Агенција за развој малих и средњих предузећа и град Требиње.