Требиње: Отварање слободне зоне до краја године

Слободна зона града Требиња се увелико ради и требало би, ако све буде текло по плану, да буде отворена до краја године, због чега је на 19. сједници Скупштине града усвојен и приједлог одлуке о оснивању Јавног предузећа Слободна зона Требиње.

Како је у образложењу истакао Бојан Вучуревић, начелник требињског Одјељења за туризам, привреду и предузетништво, дјелатност овог предузећа биће уређење пословања и допринос успјешном пословању у области економије, што је од општег интереса за Требиње.

– У оквиру Слободне зоне моћи ће се обављати све индустријске, трговачке и услужне дјелатности којима се не угрожава животна средина, здравље људи, материјална добра, а у складу са важећим прописима – истакао је Вучуревић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је велики труд уложен у оснивање овог предузећа, које ће, како је нагласио, бити на понос свих грађана Требиња.

– Ово је пројекат града Требиња, Херцеговине и Републике Српске, а на терену се већ ради и уређује се десет хектара површине. Добили смо и донаторска средства од Владе Републике Српске, која је обезбиједила 800.000 КМ за уређење простора који ће убрзати наш привредни раст и развој, али и отворити нова радна мјеста – истакао је Ћурић, демантујући тврдње опозиције да ће та запошљавања бити страначка и позвао школоване кадрове из њихових редова да се пријаве на конкурс за чланове Надзорног одбора, за чије је именовање на овој сједници такође донесена одлука.

Oн је истакао да је сазван и Привредни савјет града Требиња, који ће понудити и имена других руководилаца, само је потребно да будући руководилац Слободне зоне буде високообразован, са три године радног искуства и познавањем минимално једног страног језика, јер ће Слободна зона послужити највише инвеститорима који су извозно оријентисани.

У сврху напретка привреде биће, како је одлучено на овој сједници Скупштине, реализовани и инвестициони пројекат од посебног економског значаја за локални развој у пословној зони Волујац.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Лука Петровић појаснио је да је ријеч о инвеститору који планира да у пословној зони Волујац изгради фабрику, гдје планира да запосли више од 50 радника.

– Ријеч је о фирми која би требало да овдје изгради погон, а која већ послује у Петровом Пољу и извози робу у Србију, Црну Гору и земље Блиског истока и Африке – рекао је он.

Извор: ba.ekapija.com