Требиње: Отворен Иновационо-предузетнички центар

У објекту требињске аутобуске станице данас је отворен Иновационо-предузетнички центар, намијењен свима који се баве пословима из области информационо-комуникационих технологија и кретивне индустрије.

Центар је успостављен у оквиру пројекта унапређења ефикасности локалних услуга у БиХ – „Pipls“, који финансијски подржавају амбасада Краљевине Шведске у БиХ и Развојни програм УН.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да је циљ да се окупе млади људи, те да ће центар радити 24 часа дневно, како би га могли користити и они који раде за стране компаније.

Он је навео да су у требињском иновационом центру примјењена искуства из већ постојећих таквих центара, прије свега оних у Новом Саду.

„Наши планови са новосадским Факултетом техничких наука су да у Требињу имамо обуке и праксе, а дугорочно и да доведемо и озбиљне компаније и запослимо наше суграђане. Такође, да привучемо све који желе да дођу у наш град на краћи или дужи период и да раде из овог центра”, навео је Ћурић.

Он је додао да већ има корисника који су се јавили на јавни позив, а који је био отворен до јуче.

Борис Думнић, в.д. декана Факултета техничких наука у Новом Саду је рекао да је идеја да се уради иновационо-предузетнички центар настала на састанцима са предствницима града Требиња и презентацији Научно-технолошког парка у Новом Саду.

„Млади људи који желе да се баве иновацијама и развојем предузетништва добили су сада могућност да то раде и у Требињу. Интезивно радимо на развоју студијског програма информационих система најновијих технологија, заједно са колегама са требињског Факултета за производњи и менаџмент, јер овако високо технолошки опремљен простор нема смисла без људи“, навео је он.

Маја Смрзлић, менаџер пројекта ефикасности унапређења локалних услуга у БиХ је рекла да је град Требиње остварио одличне резултате у успостављању система за ефикасно управљање локалном имовином и смањењу оперативних расхода, на основу чега је у оквиру „Pipls“ пројекта добио бесповратна средства у вриједности од 90 хиљада КМ за иновациони центар.

„Унапријеђена је предузетничка инфраструктура, која ће осигурати да сви млади предузетиници имају простор за рад“, каже она.

Програмер Петар Милановић каже да ће му иновационо-предузетнички центар значити много у размјени искустава са колегама, јер је један од проблема рада од куће губљење радне атмосфере.

„Ово посматрам као читаоницу на факултету гдје могу да одржим радну атмосферу и размјењујем искуства са другима, а веома нам је значајна и стабилност интернет конекције, која се не може имати кући као овдје“, истакао је Милановић.

Укупна вриједност пројекта је 242 хиљаде КМ, од чега су Амбасада Краљевине Шведске у БиХ и Развојни програм УН уложили 90 хиљада КМ, а остатак новца је из буџета града Требиња.

Извор: СРНА