Требиње: Семинар о промоцији ланца вриједности производње кромпира

У Требињу је данас почео семинар о промоцији ланца вриједности производње кромпира у херцеговачким предјелима у БиХ, који организује Развојни програм UN /UNDP/.
Овај догађај реализује се у оквиру пројекта “ЕУ фор бизнис” /EU4Business/ и окупио је све који су у БиХ, али и региону препознали важност примјене савремених технологија и увођење добре праксе у пољопривредној производњи.

Координатор пројекта из UNDP-a Жељка Видовић рекла је новинарима да је идеја да се промовише производња кромпира у Херцеговини, али и да на тај начин обезбиједе егзистенцију за своје породице, као и да произвођаче усмјере на који начин да се озбиљније баве производњом кромпира.

Професор Пољопривредног факултета у Земуну Зоран Броћић рекао је новинарима да су уситњене парцеле проблем када је ријеч о производњи кромпира у Херцеговини, али предност може да има производња кромпира у пластеницима, који би на тржишту могао да се појави већ у априлу.

“Ланац вриједности производње кромпира подразумијева избор квалитетног садног материјала, одговарајуће сорте, примјене агротехничких мјера у процесу производње, као и брендирање, паковање и други аспекти морају бити заступљени да би производња била квалитетна”, навео је Броћић, који је предавач на овом семинару.

Новак Мотика, произвођач кромпира из Рогатице, рекао је новинарима да овакви семинари помажу пољопривредницима јер еминентни стручњаци који ће представити најнивије технологије у производњи младог кромпира, као и начинима складиштења кромпира.

“Производња кромпира је скупа јер су велика улагања у сјемена, али се исплати производња на већим површинама кад постоји тржиште. Ја производим кромпир на око 30 хектара”, рекао је Мотика.

Живко Бугарчић, специјалиста за производњу кромпира, рекао је новинарима да је за подручје Херцеговине карактеристично то што омогућава рану производњу кромпира и љетњег кромпира, захваљујући доброј клими могу да дају приносе осам односно 30 тона.

Он је додао да ће на семинару покушати да укажу на трендове у производњи кромпира, али и начине његовог брендирања и слично.

“ЕУ фор бизнис” је пројекат ЕУ којим се настоји ојачати капацитет економског раста и запошљавања у БиХ унапређењем конкурентности и иновативности у одабраним секторима.

Пројекат је вриједан 16,1 милион евра, од чега 15 милиона евра финансира EU, а 1,1 милион Њемачка. Заједнички га спроводе Њемачка агенција за међународну сарадњу /GIZ/, UNDP i и Међународна организација рада /ILO/.

Извор: СРНА