Вишеград: Најбоља туристичка сезона до сада

Директор Туристичке организације Вишеград Марко Божић оцијенио је да је ово најбоља туристичка сезона до сада и да је по броју долазака туриста премашена рекордна 2019. година.
Божић је рекао Срни да су повољне временске прилике у октобру ишле наруку угоститељима тако да је туристичка сезона продужена за скоро мјесец у односу на претходне године, што ће повољно утицати на укупне резултате туристичке привреде у овој години.

“Традицонално, најбројнији гости Вишеграда су из Србије, а ту су и они из БиХ и Црне Горе. Од страних група које су имале организовани боравак у Вишеграду у овој сезони то су били Бугари, Данци, Британци и Американци”, навео је Божић.

Он каже за овогодишњу туристичку сезону да је то била година потпуног опоравка туризма.

“Још је рано говорити о конкретним цифрама у вези са бројем долазака и ноћења туриста, али је евидентно да су достигнути резултати вишеградског туризма из рекордне 2019. године. Поново су се вратиле и организоване туристичке групе страних туриста. Послије двије године паузе обновљене су све традиционалне туристичке манифестације, а организоване су и нове. У овој години регистровани су нови смјештајни капацитети у приватним апартманима, а отворени су и нови угоститељски објекти”, истакао је Божић.

Он је рекао да је више фактора који су допринијели оваквим резултатима.

“Главни разлог за опоравак туризма и повећање броја долазака је стишавање епидемије вируса корона. Будући да су границе у потпуности отворене и да нема неких епидемиолошких мјера забране, поново се у нормалу враћају међународна туристичка путовања”, навео је Божић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се процјењује да је у овој туристичкој сезони Вишеград посјетило око 400.000 туриста.

“Очекујемо да ће се тај број увећавати. Одлука Владе Републике Српске да у сарадњи за Олимпијским центром Јахорина и Андрићградом настави заједничке пројекте је оно што ће додатно побољшати туристичку причу у општини”, истакао је Ђуревић.

Културно-историјске знаменитости, обилазак Андрићграда, старог моста, Вишеградска бања, крстарење Дрином, зип лајн, вожња возићем или рикшом и богата гастрономска понуда, разлози су збг којих туристи посјећују Вишеград у уживају у садржајима које нуди, кажу у Туристичкој организацији.

Извор: СРНА