Вишеград: Општина улаже у развој пољопривреде

Општина Вишеград издвојила је из буџета за текућу годину 100.000 КМ за развој пољопривреде, с циљем стварања повољног сеоског амбијента како би генерације људи у селима могле да живе и раде, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић. Он је додао да је пољопривреда важна дјелатност којој треба посветити велику пажњу.
– Онима који су регистровали газдинства и овдје имају пребивалиште тим општинским средствима регресирамо набавку пољопривредне механизације, проширење и заснивање нових засада воћа, изградњу мањих пољопривредних објеката и суфинансирање текуће производње – напоменуо је Ђуревић.
Он је истакао да на подручју ове општине има око 300 регистрованих газдинстава.
– Највише је дато новчаних средстава за унапређење пољопривредне производње набавком нових пољопривредних машина, за шта је издвојено у овој години 10.000 КМ – додао је Ђуревић.
Он је рекао да тренд раста има садња малина, те да је на подручју општине засађено око 60 хектара малине.
– За пластеничку производњу до сада је издвојено око 8.000 КМ, за узгој млијечних грла крава 5.000 КМ, те за подизање нових воћних засада 4.000 КМ – додао је Ђуревић.
Корисник подстицаја за пољопривреду Игор Балорда рекао је да је добио значајна средства од општине за подизање нових засада малине.
– Уложено је много новца, а засађено око 13.000 садница малине. Сваки вид помоћи значи много и захваљујем општини на помоћи за развој ове дјелатности – додао је Балорда.
Корисник подстицаја Његош Стојановић рекао је да се пластеничком производњом бави осам година, а да се на годишњем нивоу произведе око 50 тона поврћа.
– Имамо под пластеницима 3.400 квадратних метара, а укупно обрађујемо један хектар земље. Базирамо се на проиводњу парадајза, краставца, паприке, купуса и кромпира – додао је Стојановић.
Он је истакао да подстицај општине значи много, а да се користи у сврху одржавања производње.

СРНА