Власеница: Одржан Сајам пољопривреде и привреде

Више од 60 излагача из Републике Српске и БиХ, учествовало је на јуче одржаном другом Сајму пољопривреде и привреде у Власеници.
Сајам је отворио начелник општине Власеница Драгослав Тодоровић, који је рекао да је та локална заједница опредијељена да подржи овакве и сличне манифестације, с циљем да на једном мјесту окупи што већи број пољопривредних произвођача.
– Општина Власеница улаже значајна средства за подстицај пољопривредне производње, што већ даје значајна ефекте. Недавно смо отворили и канцеларију Регионале савјетодавне службе, издвојили смо и два хектара земљишта као огледну пољопривредну парцелу и ти кораци, уз овај сајам, смишљени су да дају подстицај развоју пољопривредне производње и запошљавања у том сектору – навео је Тодоровић.

vlasenica-sajam2
Општини Власеница, као покровитељу Сајма, значајну финансијску и техничку подршку у организацији ове манифестације пружила је организација “Кер интернешнел”.
Директор “Кер интернешнел Балкан” Сумка Бучан новинарима је изјавила да та организација у оквиру пројекта “Укључив економски раст и стварање запослења” ради у четири општине у регији Бирач.
– Власеница је партнерска општина у пројекту и заиста смо имали добру сарадњу, а ово је резултат те сарадње, која је, осим подршке пољопривредним произвођачима, женама предузетницама, задрузи, довела и до отварања канцеларије Регионалне савјетодавне службе, која ће бити ресурс пољопривредницима у овом крају. Сајам је логичан наставак те сарадње – навела је Сумка Бучан.
Своје производе на Сајму изложили су индивидуални произвођачи, предузетници и предузећа која се баве тржишно оријетисаном пољопривредном производњом.
Власник Породичног пољопривредног газдинства “Ђурић” из Хан Пијеска Слободан Ђурић производи квалитетан романијски кромпир, који је веома тражен на тржишту.
– Прије три године понио сам нешто кромпира са мајчине парцеле у Београд и више нисам могао од другара жив да останем. Сви су хтјели тај кромпир. Отуда се и родила идеја да се озбиљније бавим овом производњом. Тренутно радимо у Хан Пијеску на 30 хектара парцеле. Ове године је био добар род и надам се да ће бити између три и четири тоне по дунуму – каже Ђурић.
Компанија “Боксит” из Милића изложила је на Сајму млијечне прерађевине из свог производног асортимана и конзумна јаја.
Предсједник Компаније Рајко Дукић рекао је да је добро што на Сајму преовладавају произвођачи из регије.
– Овако нешто треба подржати и ово је доказ да и у малим мјестима могу да се праве помаци. Треба мотивисати људе да раде и стварају, јер нам је Бог дао сунце, земљу, воду, а на нама је да то искористимо и радимо – истакао је Дукић.
У оквиру манифестације додијељене су плакете најбољим пољопривредним произвођачима са подручја власеничке општине, те организацијама и удружењима које су подржале Сајам.
Уприличена су и стручна предавања из области мљекарства и воћарства, те изложбе домаћих гастроспецијалитета и женских ручних радова.

Извор: СРНА