Зворник: Град испунио критеријуме за сертификат за повољно пословно окружење

Почетком августа 2021. године град Зворник испунио је критеријуме Програма сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи у складу са стандардом „BFC SEE Edicija III“ са остварених 90.67 од максималних 100 поена.

Процесу сертификације Зворник је приступио у јануару 2020. године, а сертификат траје три (3) године.

„Били смо одлучни да оно што радимо у Градској управи прије свега системски ускладимо са одређеним стандардима. Жеља да промовишемо Зворник као мјесто за добра и сигурна улагања навела нас је да уђемо у процес БФЦ сертификације. Уз свесрдну подршку Привредне коморе Републике Српске наши стручњаци су неопходне процесе унапређивали и стандардизовали,“ истиче Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Град је остварио напредак у процесу стратешког планирања и израде стратешких докумената. Успостављене су базе података, које су доступне на градској интернет страници. Све је усмјерено ка томе да се грађанима пружају услуге на вријеме и квалитетно, стоји у извјештају.

Према ријечима градоначелника Стевановића Зворник је сједиште неких од највећих компанија у земљи и због тога је важно да се одржи одређени ниво. „Зворник има велике потенцијале. Чињеница да су ту фабрике као што су Алумина, Зеохем, Витинка нам поставља високе циљеве, јер свима који долазе и желе да послују у Зворнику морамо осигурати услове са којима ће улагачи моћи да остваре свој максимум. Зворник пружа могућности у различитим привредним гранама и због тога је наша одговорност као локалне заједнице још већа“.

Град Зворник спада у ред развијених јединица локалне самоуправе, а у зворничкој привреди доминирају мала и средња предузећа. Највећим дијелом баве се прерађивачком индустријом, трговином, грађевинарством и саобраћајем. Број предузећа се повећава из године у годину. Тренутно су регистрована 1124 привредна субјекта. Формирана је Пословна зона „Јадар“ и инвестициона локација „Инжењеринг“, која се уз мала улагања може прилагодити потребама инвеститора.

„Трудимо се да смањимо број незапослених лица у Зворнику. Град сваке године има неколико пројеката, што самосталних што у сарадњи са Заводом за запошљавање. На тај начин суфинансирамо послодавце, али и оне који покрећу самосталан бизнис. Укупна средства издвојена из буџета града за овај пројекат у 2020. години износила су 265.490 КМ,“ појашњава градоначелник Стевановић.

На основу извјештаја евидентна је опредијељеност лидера града Зворника да се стварају услови за успјешно функционисање привредног сектора, да се привлаче нове инвестиције и развија локална заједница у цјелини. Град има важећу просторно-планску документацију и систем који ће олакшати и убрзати издавање дозвола. Формиран је и активан Привредни савјет града Зворника, чије се сугестије и иницијативе  редовно реализују. Економски профил заједнице садржи релевантне податке, каже се надаље у извјештају. Редизајнирана је интернет презентација града, која садржи све неопходне информције и документе. Град има план инфраструктурног развоја и неопходне податке о комуналним услугама. У свим сегментима је примјетна стална намјера за унапређењима и побољшањима закључује се у извјештају о испуњености критеријума програма сертификације градова са повољним пословним окружењем у Југоисточној Европи ( БФЦ СЕЕ).

Извор: Град Зворник