Зворник: Пословно-техничка сарадња „Алумине“ и Технолошког факултета

Предсједник Управног одбора компаније „Алумина“ Милорад Мотика и декан Технолошког факултета у Зворнику Миладин Глигорић потписали су данас у Зворнику нови уговор којим је у наредних пет година дефинисана пословно-техничка сарадња између овог привредног субјекта и високообразовне установе.
Компанија „Алумина“ и Технолошки факултет у Зворнику, као дугогодишњи партнери, бројним примјерима сарадње, представљају успјешан спој привреде и науке, оцијенили су менаџмент највећег овдашњег колектива и руководства Факултета.
Глигорић је рекао да су овим уговором створени предуслови за још успјешнију пословну сарадњу, прецизирајући да ће Технолошки факултет и „Алумина“ убудуће стварати тимове који ће бити ангажовани на рјешавању одређених послова и пројеката.
– Наш факултет имаће могућност да понуди одређене програме и рјешења везане за проблематику коју „Алумина“ има у свом технолошком процесу производње – навео је Глигорић.
Он је рекао да ће студенти Технолошког факултета и даље моћи да обављају практичну наставу у овој фабрици, те да долазе у производне погоне и упознају се са процесом производње, али и да раде разне хемијске анализе у фабричким лабораторијама, наводећи да тренутно, на два студијска програма, Технолошки факултет има 350 студената.
Глигорић је истакао да је уговором договорена и сарадња у области научног дјеловања.
– Магистрантима и докторантима Технолошког факултета биће омогућен рад са стручним људима ове фабрике, док ће истовремено кадрови из „Алумине“ бити у прилици да буду ангажовани на пословима и задацима факултета у области наставе, истраживања, реализацији нових пројеката, те да имају могућност усавршавања кроз специјалне семинаре, докторске и мастер студије – рекао је Глигорић.
Декан Технолошког факултета изразио је захвалност менаџменту компаније „Алумина“, који је, како је рекао, показао велику спремност да са овом високообразовном установом ради на заједничким пословним ангажманима.
– Највећа вриједност овог уговора јесте потпуно разумијевање руководства „Алумине“ за потребом развоја нашег факултета у погледу његове модернизације и кадровског јачања, али и осавремењавања у области опреме која ће бити подлога за школовање младих људи – нагласио је Глигорић.
Он је посебно важним оцијенио спремност менаџмента „Алумине“ да успјешне кадрове који заврше студије на Технолошком факултету у Зворнику ангажује у производном процесу ове фабрике.
Компанија „Алумина“ је у протекле три године запослила 16 дипломираних технолога који су дипломирали на овом Технолошком факултету.
Директор производње и маркетинга у Радислав Филиповић рекао је да је ова компанија одиграла веома важну улогу у периоду оснивања и првобитног развоја Технолошког факултета у Зворнику, што се касније показало као одлична инвестиција.
– Данас у „Алумини“ ради и значајно доприноси развоју и просперитету неколико десетина инжењера који су основне студије завршили на Технолошком факултету у Зворнику. Неки од ових инжењера су главни носиоци активности у производним процесима, као и у руководним структурама фабрике – рекао је Филиповић, који је и ванредни професор на Технолошком факултету у Зворнику.
Будући да је „Алумина“ у фази интензивног развоја нових производа, а с друге стране да је Технолошки факултет, поред одговарајућих кадрова и одлично опремљен инструменталном техником која може значајно допринијети у фази истраживања као и у фази одређивања квалитета финалних производа, Филиповић сматра да ће ова сарадња бити од изузетне важности за обје стране.
– Кроз ову сарадњу и реализацију развојних програма, „Алумина“ планира да регрутује младе кадрове са Технолошког факултета који би требали своју каријеру да граде у овој фабрици и да буду једни од главних носилаца, не само на новим пројектима, већ и да полако преузимају водећу улогу у постојећим програмима, гдје имамо одређних кадрова који су пред одласком у пензију – истакао је Филиповић.
Састанку су присуствовали и продекан Технолошког факултета доцент Александар Дошић и директор развоја и контроле квалитета у „Алумини“ Зоран Обреновић, који је и доцент на зворничком Технолошком факултету, саопштила је Служба за односе с јавношћу компаније „Алумина“.

Извор: СРНА