Бања Лука: Додијељени деташмани за рад у Њемачкој

У привредној комори Републике Српске додијељено је 28 деташмана привредним друштвима из Српске за рад у Њемачкој, за деташманску 2022/2023. годину.
Предсједник Привредне коморе Српске Перо Ћорић рекао је да је од тог броја 21 предузеће које је већ корисник деташмана, док је седам нових.

“Ријеч је о реномираним привредним друштвима, који успјешно послују у Српској, те су прошле године у Српској имала приход од око 190 милиона КМ, док је 21 предузеће који су користили деташмане у Њемачкој прошле године остварили приход од 56 милиона КМ”, рекао је Ћорић.

Он је навео да предузећа запошљавају око 2.300 радника.

Он очекује да ће ови резултати у овој деташманској години бити и већи, због седам нових пријављених респектабилних предузећа.

Предсједник комисије за додјелу деташмана Ненад Станишљевић рекао је да деташмани омогућавају предузећима из Српске да у Њемачку шаљу раднике, који су у Српској пријављени на пензионо и социјално, а плата и порез се исплаћују по законима Њемачке.

“Прошле године је због пандемије вируса корона било бројних проблема, нарочито у вези са издавањем виза, али је ове године и тај проблем прилично превазиђен, захваљујући напорима Привредне коморе Српске и сарадњи са новим представницима Амбасаде Њемачке у БиХ”, рекао је Станишљевић, који је и представник привредног друштва “Враница”, које је корисник деташмана.

Извор: СРНА