Бања Лука: Информативном платформом до пројеката ЕУ

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске формирало је веб-платформу која има за циљ да поједностави људима пријаве за финансирање за пројекте из средстава ЕУ, саопштио је ресорни министар Златан Клокић.
Клокић је навео да платформа носи назив “projektieu.vladars.net”.

“Платформа има информативни карактер и нуди преглед свих позива страних донатора, води се евиденција колико је средстава повучено, и могу се постављати питања, одговори стижу врло брзо, а спектар питања је широк”, рекао је Клокић данас за РТРС.

Клокић је потврдио да је у прошлој години реализовано 180 пројектата у Републици Српској са износом од око 250 милиона евра.

Он је истакао да је приступна помоћ ЕУ усмјерена на јачању капацитета земље у секторима демократије, добре управе, правда, основна права, унутрашњи послови, конкурентност и иновације, образовање, запошљавање, социјална политика, транспорт, животна средина, климатске промјене, енергија, пољопривреда и рурални развој.

Према његовим ријечима, ови инструменти имају за циљ да у земљи која је потенцијални кандидат за улазак у ЕУ даје могућност подршке у различитим областима и секторима.

“Потребно је учешће и самих апликаната, дакле треба да имају одређени улог да би добили средства”, напоменуо је Клокић.

Он каже да се преко апликације лако може видјети ко може конкурисати, те да апликанти могу бити и физичка и правна лица, али да све зависи од услова у јавном позиву.

Извор: СРНА