Бања Лука: Очекује се рекордан број туриста у Српској

Број туриста, како домаћих, тако и страних, у свим локалним заједницама почетком љетне сезоне је повећан, што би могло довести до рекордне сезоне по броју туриста у Републици Српској.

Миодраг Лончаревић, директор Туристичке организације Републике Српске, казао је да су све локалне заједнице пуне туриста, како страних, тако и домаћих.

– Поредећи овај период године с истим периодом прошле године имамо 52 одсто више посјета, а и 40 одсто више ноћења је забиљежено у Републици Српској. Имамо 30 одсто више и наплаћене боравишне таксе. Такође, увођење туристичких ваучера од 1. јула ће и те како побољшати нашу туристичку сезону – казао је Лончаревић за Независне новине.

Додао је да су обавијештени и од локалних туристичких организација да туристи масовно долазе у Републику Српску те да их је из дана у дан све више.

– Мислим да не би било никакво изненађење да достигнемо 2019. годину по броју туриста у Републици Српској, која је до сада рекордна, па чак и да је престигнемо ако се овај тренд долазака туриста настави, захваљујући институцијама, али и локалним туристичким организацијама – навео је Лончаревић.

Бранка Бранковић, портпарол Туристичке организације града Бањалука, рекла је за Независне новине да би ова година по броју туриста у граду на Врбасу могла бити боља и од рекордне 2019.

– Бањалука је препуна туриста и у то се сви могу увјерити. У центру града могу се чути и видјети различити језици и културе и то је оно што је похвално – казала је Бранковић.

Према њеним ријечима, смјештајни капацитети у граду су знатно попуњенији него што је то било у истом периоду прошле године.

– Овоме свему су допринијеле многобројне манифестације и концерти и сви остали догађаји на које Бањалука ставља акценат као на квалитетне туристичке производе који свакако доводе туристе код нас – нагласила је Бранковић.

Бранислав Андрић, стручни сарадник у Туристичкој организацији Вишеград, казао је да су већ сада превазишли очекивања по броју долазака туриста за мај и прву половину јуна.

– Рачунамо да ће ова сезона довести до потпуног опоравка вишеградског туризма од пандемије, а ако наставимо овим темпом ми бисмо могли превазићи резултате из 2019. године. Добра је посјета, угоститељи су задовољни, а смјештајни капацитети добро попуњени. Враћају се гости из Словеније, Бугарске, али и из Србије и Црне Горе, који су традиционални гости – истакао је Андрић за Независне новине.

Иначе, према подацима Завода за статистику РС, у прва четири мјесеца био је 109.801 туриста, и то 55.645 страних и 54.156 домаћих гостију, што је раст од 56,1 одсто у односу на исти период прошле године.

– У прва четири мјесеца ове године туристи су остварили 284.480 ноћења, што је у односу на исти период прошле године раст од 41,4 одсто – стоји у подацима Завода за статистику Републике Српске.

Извор: ba.ekapija.com