Мркоњић Град: Одржано предавање о пластеничкој производњи

Бојан Кецман, сарадник за рурални развој у ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, одржао је данас мркоњићким пољопривредницима предавање на тему  “Пластеничка производња поврћа и начини заштите органским препаратима”.
– Ми кроз ова предавања произвођаче настојимо да образујемо и да их обучимо на који начин могу остварити  уштеде и како могу да избјегну примјену пестицида, јер смо примијетили да доста произвођача не зна какве ризике носи примјена пестицида у повртњацима – рекао је Кецман и додао да је органска производња поврћа све популарнија у свијету, а да су могућности вишеструке и огромне.
– За почетак би било добро препоручити нашим произвођачима да се удружују у задруге и удружења како би омасовили своју производњу и чланство, као и количине и на тај начин би лакше долазили до тржишта Западне Европе, казао је Кецман.
Он је подсјетио да Министарство дуги низ година обезбјеђује и бројне подстицаје за пластеничку производњу, како код набавке пластеника, тако и код откупа одређених врста поврћа.
Горан Тодоровић, директор Агенције за привредни развој је рекао да Агенција кроз подстицајне програме покушава да утиче на развој пластеничке производње.
– Пољопривредницима омогућавамо да бесплатно или са минималним учешћем добију пластенике, обезбјеђујемо им расад, али и едукативна предавања како би што боље искористили те пластенике – рекао је Тодоровић.
Општина Мркоњић Град кроз Програм за подстицај привредног развоја општине до сада је финансирала набавку 16 пластеника укупне вриоједности око 100.00 КМ. Предавање о упластеничкој производњи је одржано у организацији Агенције за привредни развој општине Мркоњић Град и у склопу манифестације Аранђеловдански вашар, која се одржава од 14. до 19. новембра.

извор: Општина Мркоњић Град