Мркоњић Град: Расте производња млијека

Мркоњић Град годишње произведе око 1,46 милиона литара лијека и због примјетног тренда раста овај број би требало и даље да се повећава, поручено је на предавању о хигијени млијека које је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у овој општини.

Предавач Стојан Козомара из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при надлежном Министарству рекао је да се на подручју ове општине повећава број произвођача млијека.

“У 2019. години смо имали 70 произвођача, а 2021. године 83, за 13 више, тако да је примијетан тренд раста”, истакао је Козомара.

Козомара је позвао пољопривреднике да се јаве на јавни позив за капиталне инвестиције, који је отворен до 21. марта.

Он је апеловао на произвођаче млијека који нису регистровани да то ураде како би могли да користе пољопривредне подстицаје.

Присутни су упознати и са Правилником о начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2022. годину као и са Правилником о начину и услову остваривања новчаних подстицаја за капиталне инвестиције у пољопривредној производњи за текућу годину.

Далибор Еремија из села Шеховци, који има 50 грла стоке, каже да су му оваква предавања од велике користи.

“Производим 150 литара млијека дневно, цијена по литру је пола марке. Храна је поскупјела, све је скупље, а млијеку је остала ниска цијена, не знам колико ћемо још моћи овако”, наглашава Еремија.

Предавања је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са Агенцијом за привредни развој општине Мркоњић Град.

Извор: СРНА