Сарајево: Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за увођење стандарда и сертификовање у пољопривредно-прехрамбеној производњи

Спољнотрговинска комора /СТК/ БиХ саопштила је да је отворен трећи циклус за пријаве на јавни позив за додјелу бесповратних средстава за увођење стандарда и сертификовање у пољопривредно-прехрамбеној производњи чија укупна средства износе милион КМ.
За разлику од претходних јавних позива за увођење стандарда и сертификовање у пољопривредно-прехрамбеној производњи БиХ, у овом јавном позиву подносиоци пријаве могу бити и удружења, само у случају да се пројектни приједлог односи на увођење ознаке географског поријекла.

Увођење ознаке географског поријекла односи се на заштићену ознаку поријекла, заштићену ознаку географског поријекла, те гарантовано традиционални специјалитет, саопштено је из ове коморе.

Средства подршке по једној пријави могу износити од 5.000 КМ до 50.000 КМ и могу се користити само за финансирање прихватљивих трошкова наведених у овом позиву.

Кроз овај јавни позив ЕУ ће подржати пословне субјекте у пољопривредно-прехрамбеном сектору да уведу одређене стандарде у своје пословање или да изврше сертификовање својих производа, услуга и производних процеса.

Циљ овог јавног позива је јачање пољопривредно-прехрамбене индустрије, унапређење квалитета, хигијене, сљедивости и безбједности хране, те повећање конкурентности и олакшавање приступа тржиштима.

На овај јавни позив могу се пријавити микро, мала и средња предузећа, те предузетници и задруге који се баве производњом, прерадом или производњом и прерадом пољопривредних производа за људску исхрану, као и удружења која окупљају искључиво произвођаче/прерађиваче пољопривредних производа за људску исхрану.

Крајњи рок за подношење пријаве је 30. децембар до 15.00 часова, а више информација о овом јавном позиву може се наћи на веб страници Спољнотрговинске коморе.

Извор: СРНА