Сребреница: Принос кромпира 120 тона

На парцелама Опште пољопривредне задруге “Сребреница” остварен је принос од 120 тона кромпира који ће бити пласиран трговачким ланцима на домаћем тржишту.
Директор ове задруге Иван Тодић каже да се завршава вађење кромпира на парцелама у Вланићима и Брежанима, гдје је на 60 дунума засијано 12 тона сјеменског кромпира.
На вађењу кромпира, осим запослених у овом колективу, било је ангажовано још 20 сезонских радника и одговарајућа механизација.
Ова задруга располаже намјенским коморама за складиштење кромпира који ће до зиме бити сортиран и упакован у амбалажу према захтјеву и стандардима купаца, те испоручен тржишту.
Сребреничка задруга је преознатљива по органској производњи малина и купина, а ове године проширила је дјелатност и на производњу кромпира.
Са плантаже малина од 30 дунума овог љета убрано је 15 тона овог воћа док је под купином 100 дунума земљишта и овогодишњи род је 40 тона.
Осим воћа са властитих плантажа ова задруга је откупила од индивидуалних произвођача, исплатила и ускладиштила у своју хладњачу још 300 тона малине.
Прошлогодишње залихе воћа из хладњаче су благовремено испоручене купцима у Европи и Јужној Америци, а ових дана почиње класирање, прерада и паковање воћа овогодишњег рода у задружној хладњачи.
У периоду пандемије вируса корона, када многе фирме отпуштају раднике, ова задруга ће, поред својих 25 сталних радника, у радни однос примити још 15 радника за класирање и паковање воћа и кромпира.

Извор: СРНА