Дервента: Гарантни фонд партнер привредницима

Начелник општине Дервента Милорад Симић потписао је, 22. фебруара, Протокол о сарадњи општине Дервента са Гарантним фондом Републике Српске са директором Фонда Радивојем Крчмаром.
– Гаранције издајемо фирмама које се баве или почињу да се баве производном дјелатношћу, пољопривредом или услугама -рекао је Крчмар и додао да Фонд има сарадњу са скоро свим пословним банкама у Републици Српској и да су они нека врста државног жиранта.
Он је истакао да Дервента има добар привредни амбијент те да постоји и потреба за праћењем развоја привреде и бизниса ,а тиме и стварање услова привредницима за лакши приступ у добијању гаранција за финансијска средства.
Потписници су се Протоколом обавезали да ће развијати међусобну сарадњу са циљем унапређивања и координације активности пружајући подршку провођењу мјера за унапређење индустријске производње, пољопривреде, сточарске производње, туризма, развоју кластера, малих и средњих предузећа, пројектима инвестирања у мале производне капацитете у руралним подручјима, пројектима енергетске ефикасности,реализацији стратешких пројеката развоја Општине, стабилизацији и унапређењу модела финансирања предузетника и пољопривредних газдинстава кроз подршку пласманима из средстава ИРБ РС, Фонда партнер и Пројекта унапређивања животних услова на селу(ИФАД) и др.
Крчмар је рекао да ће Фонд,средином марта, организовати састанак са привредницима Дервенте, на којем би се требало разговарати о развојним плановима привредних субјеката и могућој сарадњи са Фондом. Сарадњу са Фондом већ су оствариле три фирме из Дервенте и то Пољопривредник, Еко Посавина и Фрукта трејд.
Начелник Симић сматра да Дервента има добру привреду те да потписивање Протокола отвара пут за већу подршку привреди.
– У низу смо локалних заједница које су потписале протокол о сарадњи.Влада је правећи Гарантни фонд направила жиранта значи направила пут ка једном партнерству. У наредном периоду ће бар педесетак дервентских привредника имати прилику  да се упозна са програмима подршке Гарантног фонда било у кожарству, пољопривреди, руралном развоју – рекао је начелник и додао да вјерује да ће Гарантни фонд подржати све оно чему,у принципу, и тежи Дервента, а то је да одржи постојећу незапосленост и најбољи извоз на добојској регији.
– Тамо гдје има привреде, тамо се дешавају и партнери. Уз банке ево и Гарантни фонд је сигурно још један партнер и то је показатељ  привредницима да се осјећају уважено – рекао је начелник Симић.

Извор: Општина Дервента