Бања Лука: Биће скраћен рок издавања грађевинских дозвола

Поступак издавања грађевинских дозвола биће значајно убрзан, а рок за њихово издавање скраћен захваљујући измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу који је данас усвојила Влада Републике Српске, изјавила је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.
Голићева је истакла да је ово системски закон којим се уређују области планирања простора и грађења, као и поступци издавања грађевинских и употребних дозвола за све објекте.
“Све дозволе ће убудуће бити издаване на основу овог закона како би инвеститори што прије дошли до дозволе и избјегли могуће опструкције. Рок за издавање дозволе биће 15 дана од дана када инвеститор уз захтјев достави комплетну документацију”, рекла је Голићева на конференцији за новинаре у Бањалуци послије сједнице Владе.
Она је истакла и да ће Свјетска банка донирати Српској софтвер вриједан милион КМ за издавање електронских грађевинских дозвола.
Према њеним ријечима, Њемачка развојна банка обезбиједила је бесповратних четири милиона евра за пројекат енергетске обнове зграда.
Голићева је додала да је Шведска обезбиједила бесповратна средства за израду стратегије за заштиту житвотне средине.
Извор: СРНА