Бања Лука: До 10.марта регресирано гориво пољопривредницима

Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске учиниће све да што прије, а најкасније до 10. марта, почне подјела регресираног дизела горива што ће знатно помоћи прољећну сјетва.

Из Министарства истичу да су Влада Српске и овај ресор међу првим у региону припремили сет мјера помоћи пољопривреди у условима пандемије корона вируса и реаговали на најновије поремећаје на тржишту сетом мјера којима са додатних 10 мил КМ помаже пољопривредну производњу.

У саопштењу се наводи да је обезбијеђена исплата подстицаја у рекордном року, те да су и све обавезе из 2021. године исплаћене пољопривредницима.

Влада и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске су, како се наводи, свјесни да се свим овим мјерама не могу ријешити сви проблеми пољопривредних произвођача, посебно у условима дивљања цијена енергената на свјетском тржишту, али сматрају да су мјере које су донесене, ипак, адекватне и да ће представљати знатну помоћ, што је потврђено и од самих произвођача.

У саопштењу је наведено да овим путем министарство демантује нетачне информације које је изнио посланик СДС-а Миладин Станић о подршци произвођачима пшенице, “јер подршка по хектару не износи 300 КМ, него је уз нови сет мјера та подршка повећана на 400 КМ”.

– Уз додатних 50 КМ по хектару за регресирани дизел, да не помињемо друге мјере подршке кроз Правилник о подстицајима и Правилник о капиталним инвестицијама – наведено је из министарства.

У саопштењу се додаје да ће уколико се укаже потреба, као и ранијих година, Влада и министарство додатно реаговати и помоћи пољопривредницима.

Извор: ba.ekapija.com