Бања Лука: 500 привредних субјеката аплицирало за бесповратна средства

500 привредних субјеката успјешно је аплицирало на Пети јавни позив за додјелу грант средстава из Challenge фонда за иновативне пословне идеје који је затворен 15. априла.

Иницијална средства у износу до 750.000 ЕУР намијењена су зрелим привредним субјектима, као и стартапима са иновативним идејама, производима или услугама које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.

И овај пут одабрани корисници из категорије стартапа, који су регистровани најмање 6 мјесеци, могу добити максимални износ гранта до 10.000 ЕУР, док корисници из категорије зрелих привредних субјеката до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, могу рачунати на подршку у максималном износу до 30.000 ЕУР. Апликанти морају обезбиједити минимално властито учешће од 50% укупне вриједности предложеног пројекта. Период имплементације пројекта не може трајати дуже од 12 мјесеци. У току је прва фаза евалуације пристиглих пријава, док је минимални број бодова који пројекат мора освојити да би прошао у другу фазу евалуације 60. Након процеса евалуације биће извршен коначан избор идеја које ће бити подржане бесповратним средствима Challenge фонда.

На претходна 4 јавна позива пријавила су се чак 2.074 привредна субјекта из БиХ и Шведске. До сада је 63 корисника реализовало пројекат за чију реализацију је било предвиђено око 1.4 милиона ЕУР гранта. Њиховом реализацијом отворено је преко  300 нових радних мјеста.

У току је реализација 70 пројеката за чију реализацију из Challenge фонда је предвиђено око 1.6 милиона ЕУР.

Досадашња реализација пројекта показала је да Босна и Херцеговина има значајан иновативни потенцијал и да су унапређења и побољшања пословних процеса, креирање нових производа и услуга могући у свим секторима и свим пословним субјектима.

Међу подржаним идејама има и оних из области ИТ као што су иновативни хардвер и софтвер за паметне инсталације, иновативна веб платформа за пласман домаћих производа, али и пројеката који на иновативан начин збрињавају отпад из примарне производње чиме доприносе очувању животне средине и истовремено стварају нове производе. Challenge фонд подржао је и увођење нових технологија у преради хране, металској и дрвној индустрији, попут иновиране технологије сачмарења или конструисања потпуно нове машине за угаоно савијање лимова, као и пројекте захваљујући којима је унапријеђен процес производње и креирани нови иновативни производи који су пронашли мјесто и на тржишту Шведске, Њемачке, Норвешке, Румуније, Словачке…

Challenge фонд успостављен је у оквиру пројекта Challenge to Change – C2C укупне вриједности око 5 милиона ЕУР који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу – Сида/Амбасаде Шведске у БиХ, а који кроз пет година проводе Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Развојна агенција Републике Српске (РАРС). Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска.