Бања Лука: Бесповратна средства произвођачима јагодичастог воћа

Подручна привредна комора Бања Лука јуче је у организовала свечано потписивање уговора за одабране кориснике грант средстава, који су добили подршку по основу јавног позива USAID/Sweden FARMA II пројекта.
USAID/Sweden FARMA II ће осигурати подршку у износу од 1,1 милион КМ бесповратних средстава за 18 пројеката у сектору јагодичастог воћа, што ће резултирати укупним инвестицијама у износу од 2,8 милиона КМ. Ово је резултат недавно завршеног процеса евалуације 83 апликације примљене у оквиру позива RFA 001: Побољшање конкурентности у сектору јагодичастог воћа.
Секретар Подручне привредне коморе Бањалука Александар Љубоја каже да је производња посебно малине у експанзији, што потврђују и подаци да је а 2015. године укупан род малине износио 13.000 тона, док је 2016. године био око 20.000 тона.
– Морамо развијати и прерађивачке капацитете да се новостворена вриједност не би завршавала само на уроду и плоду, већ да би могла да се презентује тржишту увећана за додатну вриједност, а то је прерада. Морамо радити на повећању производње и квалитета, а тиме и већем степену обраде, складиштења и чувања робе – рекао је Љубоја.
Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић навео је да је у Српској прошле године подигнуто нових 76 хектара засада малине.
Он је указао да је важно радити на повећању приноса јагодичастог воћа, али и увођењу сертификата који би гарантовали квалитет производа.
– Министарство пружа подршку суфинансирањем нових засада, премијом за откупљено воће, као и подршком производњи садног материјала – рекао је Пашалић.
Он је навео да премија, када је ријеч о откупу, износи до 15 одсто просјечне тржишне цијене, а када је ријеч о подизању засада услов је подизање минимално 0,1 хектар.
Шеф пројекта Фарма два Адриан Нил рекао је да ће реализацијом ових инвестиција бити отворено 128 нових радних мјеста и око 212 сезонских.
– Кроз ове пројекте финансирају се технологија и технички процеси који ће повећати конкурентност, односно тунели за дубоко смрзавање, хладњаче и процес сортирања – истакао је Нил.
Борис Тадић из Удружења „Развојни центар Аргонет“ Бањалука каже да ће овим грантом подржати 15 произвођача малине да у урбаном дијелу Бањалуке подигну засаде и до 30 произвођача који ће производњу организовати на својим имањима.
Он је навео да је план да кроз иновативне приступе у производњи покажу нова технолошка рјешења, а да је крајњи резултат оснивање задруге од произвођача укључених у пројекат.
„Фарма два“ је петогодишњи пројекат са укупним средствима од 16,3 милиона долара.

Извор: Привредна комора РС