Бања Лука: Дефинисати алтернативне начине наплате казни за неиздавање фискалних рачуна

Наплата пореза и финансијска дисциплина, са посебним освртом на проблем контроле издавање фискалних рачуна и начин кажњавања оних који не издају ове рачуне, била је, између осталог, тема данашњег састанка руководстава Привредне коморе Републике Српске, Занатско-предузетничке коморе Републике Српске и Пореске управе Републике Српске у Бањој Луци.
Учесници састанка сагласили су се да је неопходно поштовање финансијске дисциплине, те да је потребно радити на измјени законских прописа којим би се дефинисали алтернативни начини наплате новчане казне за неиздавање фискалних рачуна, а да се, уколико правни субјект не уплати казну у предвиђеном року, приступи затварању објекта на законом дефинисани период.
Представници пословне заједнице Српске истакли су низ проблема које имају када су у питању фискални и парафискални намети, али и позвали све привреднике да на вријеме извршавају своје обавезе, јер, како је речено, они који избјегавају плаћање обавеза представљају нелојалну конкуренцију онима који те обавезе измирују редовно.
Привредници, такође, сматрају да контроле пореских инспектора не смију бити селективне, већ да правила за све морају бити иста.
Привредна комора Републике Српске у наредном периоду анкетираће привреднике како би објединила све конкретне проблеме са којима се свакодневно суочавају и на сљедећим састанцима са представницима Порске управе Српске, који ће се континуирано одржавати у циљу унапређења међусобне сарадње, а којима ће присуствовати и привредници, тражиће начине за њихова рјешења.