Бања Лука: Индустријска производња већа за 14 одсто

Индустријска производња у Републици Српској у девет мјесеци ове године повећана је за 14 одсто у односу на исти период 2020. године, рекао је данас предсједник Привредне коморе Српске Перо Ћорић.
Ћорић је рекао новинарима да је укупан обим робне размјене Републике Српске са иностранством у периоду јануар-сепембар ове године износио 7,16 милијарди КМ, што је у поређењу са оствареним обимом у истом периоду прошле године више за 1,45 милијарди КМ.

Он је навео да је извоз повећан за око 730 милиона, док је увоз за око 800 милиона КМ.

“Из наведних података може се рећи да су то позитивни трендови који дају охрабрење да ћемо у наредном периоду наставити овај тренд и да ћемо ову годину завршити и са већим стопама привредног раста и са повећаним бруто друштвеним производом”, рекао је Ћорић прије сједнице Управног одбора Привредне коморе која је одржана у простријама зворничке компаније “Алумина”.

Подсјећајући да је прошла година, генерално гледано, била лоша због пандемије вируса корона, Ћорић је рекао да је и број запослених, са малим осцилацијама, остао на истом нивоу, чак и повећан захваљујући великој друштвеној одговорности привредних субјеката у прерађивачкој индустрији.

Ћорић је нагласио да је предсједник Управног одбора компаније “Алумина” Миле Матић упознао руководство Привредне коморе Републике Српске са развојем и перспективама зворничког колектива.

“У компанији `Алумина` доминанто је знање и у овом колективу ради велики број стручњака, што је потврда да се без квалитетног образовања и високостручне радне снаге не могу правити већи искораци у привреди Републике Српске, поготово у предузећима гдје је су струка и наука суштински параметри”, рекао је Ћорић.

Истичући да је у “Алумини” у претходним годинама успјешно завршено неколико пројеката, Ћорић је изразио очекивања да ће се у неко догледно вријеме и статусно питање овог колектива ријешити на опште задовољство запослених, регије и Републике Српске.

Предсједник Управног одбора Привредне комор Републике Српска Борко Ђурић подсјетио је да је “Алумина” у задњих неколико година највећи извозник у Републици Српској, што је гаранција да се може и више и боље.

“Треба тражити начина да се омогући реализација свих замишљених идеја које имају у овом колективу, јер полазећи од тога да је на самом почетку када је фабрика направљена био само један производ, који данас заузима најмањи проценат укупних производних активности `Алумине`, док сада овај колектив има лепезу од 30 производа са могућношћу мноштва нових производа и проширења капацитета”, рекао је Ђурић.

Он је навео да Привредна комора Републике Српске наставља започету праксу да посјећује и обилази привредне субјекте и у њима одржава сједнице Управног одбора како би комплетније стекла увид шта су стварни привредни потенцијали Републике Српске.

“С друге стране настојимо да се кроз наше активности посветимо рјешавању оних питања, или кандидовањем питања, која су од интереса за привреду Републике Српске”, рекао је Ђурић и нагласио да је компанија “Алумина” изузетан и капацитет и потенцијал који сигурно може да чини окосницу привредног развоја Републике Српске.

Матић је са Ћорићем, Ђурићем и њиховим сарадницима обишао производне погоне компаније “Алумина”.

Извор: СРНА