Бања Лука: Индустријска производња већа за 15,4%

Индустријска производња у Републици Српској за пет мјесеци ове године порасла је за 15,4% у односу на исти прошлогодишњи период, а највиши раст забиљежен је код производње робе широке потрошње, електричне опреме и намјештаја.

Према подацима Привредне коморе Републике Српске, производње робе широке потрошње у првих пет мјесеци ове године порасла је за 51,6% у односу на исти период прошле године, а капиталних производа за 43,3%.

Укупна прерађивачка индустрија забиљежила је раст од 16,3% за пет мјесеци ове године у односу на исти прошлогодишњи период, док је до раста производње дошло у 17, а до пада у шест области прерађивачке индустрије, навели су из Привредне коморе.

У оквиру прерађивачке индустрије, највише је порасла производња електричне опреме за 51% и намјештаја за 47%, као и производња базних метала која је већа за 45,9%, кокса и нафтних производа за 45,4%, а моторних возила, приколица и полуприколица за 43,4%.

Значајан је и раст производње готових металних производа, осим машина и опреме за 33,1%, текстила за 30,5%, рачунара, електронских и оптичких производа за 21,7%.

Већа је и производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом за 23,1%.

Смањење производње забиљежено је код фармацеутских производа и препарата од 20,9%, као и код производње одјеће од 14,6% у првих пет мјесеци ове у односу на исти период прошле године.

У подручју вађења руде и камена такође је дошло до пада производње за 6,8%.

Мањи је и број запослених у индустрији за 2,7% од јануара до маја ове године, у односу на исти прошлогодишњи период, подаци су Привредне коморе.

Подручје вађење руда и камена биљежи смањење броја запослених за 0,6%, прерађивачка индустрија смањење за 1,5%, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом запосленост је мања за 11,3%.

Извор: ba.ekapija.com