Бања Лука: Искориштено више од 5.500 туристичких ваучера

У Републици Српској до сада је искориштено 5.676 туристичких ваучера, речено је Срни у Министарству трговине и туризма Српске.
Из ресорног министарства истакли су да су грађани туристичке ваучере од 1. јула, када је почео пројекат, највише користили у ЗТЦ “Бања Врућица”, те да је у четири угоститељска објекта који су дио овог комплекса и учествују у пројекту искориштено око половине од укупног броја ваучера.

“Туристички ваучери у великом броју су се користили и у Термама Озрен и Бањи Кулаши, те у Требињу, на Јахорини и у Фочи, док је у Бањалуци у првих мјесец дана реализације пројекта искориштен један туристички ваучер”, навели су из Министарства.

У пројекту туристичких ваучера тренутно учествује 40 привредних субјеката који располажу са 48 угоститељских објеката за смјештај и 11 туристичких агенција, а јавни позив за пријаву привредних субјеката је отворен до 15. октобра.

Из Министарства су подсјетили да право учешћа на јавном позиву имају сви угоститељи који су уредно измирили пореске обавезе и имају најмање четири запослена радника, као и туристичка агенција која је уредно измирила пореске обавезе.

Влада Републике Српске усвојила је 9. јуна уредбу о начину и поступку додјеле туристичких ваучера.

Корисник ваучера је сваки пунољетни грађанин Републике Српске, као и грађанин са пребивалиштем у Брчко дистрикту који посједује држављанство Републике Српске, без обзира на висину личних примања.

Вриједност туристичког ваучера износи 100 КМ и може се користити једном у периоду од 1. јула до 30. октобра за плаћање услуге смјештаја – ноћење са доручком, без обзира на вриједност извршене услуге смјештаја.

Један корисник може искористити туристички ваучер за плаћање трошкова услуге смјештаја у минималном трајању од два ноћења заредом, док два корисника могу искористити туристичке ваучере за плаћање трошкова услуге смјештаја у минималном трајању од три ноћења заредом.

Ваучер се може искористити за плаћање трошкова у минималном трајању од четири ноћења заредом у више угоститељских објеката за смјештај у корист три корисника ваучера ако се туристички аранжман реализује посредством туристичке агенције, подсјетили су из Министарства трговине и туризма Републике Српске.

Извор: СРНА