Бања Лука: Како до гранта од 10.000 евра

Представници 30 предузећа из Републике Српске добили су на данашњој радионици све потребне информације о начину пријаве на јавни позив „EENergy“ путем којег је могуће добити бесповратна средства у износу од 10.000 евра за унапређење енергетске ефикасности МСП.

Радионицу је организовала Развојна агенција Републке Српске у оквиру пројекта „Сервисни центри и пут трансформације за већи удио коришћења обновљиве енергије у малим и средњим предузећима – SMEnergy“, у сарадњи са Европском мрежом предузетништва Републикe Српске и Привредном комором Републике Српске.

Руководилац Одјељења за стратешко планирање развоја МСП и предузетништва РАРС Марица Берић појаснила је да је циљ пројекта стварање пилот мреже регионалних и државних сервисних центара како би се ојачала подршка енергетски интензивним МСП бржи прелазак на кориштење обновљивих извора енергије. Један такав центар, гдје ће мала и средња предузећа моћи да добију све важне информације у вези са овим процесом, биће формиран и у Републици Српској. Пројекат суфинансира  Еропска унија у оквиру Дунавског регионалног програма.

Оливера Радић, руководилац Центра за управљање пројектима и анализе у Привредној комори РС, рекла је да је је избор предузећа случајан, али да грант могу добити само она предузећа која испуне све услове који су наведени у апликацији.

Неки од услова су да су предузећа из земаља чланица ЕУ и земаља које су у процесу придруживања,  да је предузеће регистровано и обавља економске активности, да има мање 250 запослених, да је годишњи промет мање од 50 милиона евра. Још један битан услов је и да су предузећа регистрована прије 01.01.2023.

Само попуњавање апликације је веома једноставно. Предузеће које се пријављује треба да се региструје на портал, да скине апликацију и контактира ЕЕН савјетника који ће апликацију прије слања прегледати и одобрити. На тај начин потпуно је елиминисана могућност грешке.

Крајњи рок за пријаву је 15. мај 2024. године а предузећима је препоручено да не чекају задњи тренутак.

Након уводних обраћања, привредници који су били на састанку су имали могућност да постављају питања ЕЕН савјетницима, а који су им радо одговорили и усмјерили их како да лакше и брже се пријаве на овај позив.