Бања Лука: Лакши пут до купаца

У Бањалуци је јуче представљена интернет платформа Плодови села, која има за циљ да повеже индивидуалне пољопривредне произвођаче и потрошаче.
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић изјавио је да је плафторму развило ово министарству уз финансијску помоћ Међународног фонда за развој пољопривреде /ИФАД/, те да је она већ оперативна.
– На страници још немамо довољан број пољопривредних произвођача, али очекујемо да се од данас њихово присуство омасови. Замисао је да се на једном мјесту пољопривредни произвођачи из Српске представе потрошачима, да потрошачи директно контактирају са произвођачима, да претражују базу података и у директној комуникацији купе производ – рекао је Пашалић.
Пашалић је навео да се Министарство овдје појављује као посредник, те да им је циљ да побољшају продају домаћих производа.
– Апсурд је да и даље увозимо јако пуно хране у Републику Српску и БиХ, када имамо довољно ресурса да произведемо своју. Трудимо се да кроз различите мјере то и подстакнемо – нагласио је Пашалић.
Он је додао да су предност оваквог начина набавке производа велике.
– Када у маркету купите воће и поврће ви не знате поријекло те робе, али када комуницирате директно са произвођачима, можете бити сигурни шта купујете – истакао је Пашалић.
Пашалић је навео да је услуга за пољопривредне произвођаче бесплатна, те да ће њихова једина обавеза бити да рекламирају своје производе.
– Кроз пројекат имамо формиране кластере у свим регијама у Српској и људи који раде у тим кластерима су задужени да праве организацију на терену и да податке уносе у систем – објаснио је Пашалић.
Према његовим ријечима, друга фаза пројекта биће онлајн куповина, што се показало као пријека потреба у вријеме пандемије вируса корона.

Извор: ba.ekapija.com