Бања Лука: Локалне заједнице стварају предуслове за јачање привреде

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић оцијенила је да локалне заједнице у Српској, као носиоци локалног развоја, различитим мјерама стварају услове за јачање привреде. Она је нагласила да већина локалних заједница у Српској има изграђене пословне зоне, а све више их се кандидује и за стицање сертификата о повољном пословном окружењу.
– Наш фокус у Закону о локалној самоуправи јесте да локална управа буде што ефикаснија, да буде на услузи и грађанима, и привреди, и свима осталима, а не да постоји сама због себe – рекла је Решићева новинарима у Бањој Луци, уочи регионалног пословног форума који се одржава у организацији Представништва њемачке привреде у БиХ.
Замјеник директора Представништва Њемачке привреде у БиХ Мартин Габер рекао је да је Њемачка један од основних привредних партнера БиХ и инвеститора у БиХ чије су инвестиције до сада износиле 22 милиона евра.
– Да бисмо повећали конкурентност предузећа из БиХ морамо да повећавамо њихове способности за извоз и радимо на њиховој конкурентности у иностранству. Предузећа у БиХ имају огроман потенцијал, од металске до дрвне индустрије, само се треба радити – нагласио је Габер.
Он је додао да је циљ пословног форума, који се данас одржава у Бањој Луци и само је један у низу скупова, да се види са којим се изазовима суочавају предузећа у БиХ.
Директор Фабрике машина Травник “ГС ТМТ” Сњежана Копрунер рекла је да због политички нестабилне ситуације у Турској и Украјини њемачке компаније траже нове добављаче у стабилнијим регионаима.
-Ми бисмо требали да им пошаљемо поруку да смо управо тај компетентни партнер који може пружити услуге у различитим сегментима индустрије – истакла је Копрунерова.
Регионалном пословном форуму данас у Бањој Луци присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, те бројни привредници.

Извор: СРНА