Бања Лука: Омогућена исплата најниже плате са доприносима

Влада Републике Српске прихватила је захтјев Привредне коморе Републике Српске да се, осим привредним друштвима којима је због одлука Штаба за ванредне ситуације забрањен рад у марту и априлу, омогући исплата најниже плате са доприносима и свим другим предузећима која су, усљед ширења вируса корона, радила смањеним интензитетом.
Овом мјером Влада Републике Српске показала је спремност да се привреди Српске, у овом тренутку, пружи значајна подршка за превазилажење постојеће кризе, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.
Министарство привреде и предузетништва Републике Српске припремило је образац на основу којег ће правна лица и предузетници пријавити у ком обиму су смањене пословне активности, како би им за април било омогућено кориштење средстава предвиђених за ублажавање економских посљедица кризе, сходно члану 13. и 14. Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести ковид 19.
Привредна комора Републике Српске позива сва привредна друштва, којима је био дозвољен рад у априлу, а која су радила смањеним капацитетима, да испуне образац и доставе га надлежним министарствима.
Надлежна министарства су дужна да, између осталих, утврде списак правних лица и предузетника који су у овом периоду потпуно престали са радом, те престали са радом у периоду који је краћи од 1. априла до 30. априла, уз навођење периода престанка.
Потребно је разграничити пословне јединице у оквиру једног привредног друштва, навести да ли је престао рад у цијелости или дјелимично или навести дјелатност коју не обавља, оне којима је смањен обим пословања са процентом смањења у односу на исти период у 2019. години, као и преглед прихода у прва четири мјесеца ове године, појашњавају из Привредне коморе Републике Српске.
За сва правна лица и предузетнике потребно је навести и податак о броју запослених који априлу нису били ангажовани, додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА