Бања Лука: Пољопривредницима 900.000 КМ

Град Бања Лука, ове године, локалне пољопривредне произвођаче помaже субвенцијама од 900.000 КМ, од чега ће трећина бити усмјерена за сточаре, саопштено је из Центра за развој пољопривреде и села.
Након проведеног јавног позива и према овогодишњем плану подстицаја, 330.000 КМ биће издвојено за помоћ фармерима за градњу штала и набавку опреме за сточарску, пчеларску и рибљу производњу. У исто вријеме, набавка нове пољопривредне механизације биће потпомогнута сувбенцијама од 280.000 КМ.
Поред тога, за изградњу нових и проширење постојећих производних објеката у биљној производњи, те за опремање објеката и набавку опреме за биљну произвиодњу предвиђена су издвајања 240.000 КМ – истичу у Центру за развој пољопривреде и села. Ове године ће, такође, бити суфинансирани и произвођачи који се одлуче на узгој корнишона, љековитог, ароматичног и зачинског биља.
Када је у питању прошла година, у Центру кажу да су веома задовољни прошлогодишњом реализацијом подстицајних средстава која је дала веома добре резултате.
Реализација вишегодишњег програма подстицаја, укључујући потпуну транспарентност додјеле средстава, условили су повећање мотивисаности потенцијалних корисника подстицаја, па је у 2018. години, у поређењу са претходним годинама, број захтјева за остваривање права на субвенције достигао максимум и односу на 2017. годину, повећан за 40 одсто – кажу у Центру за развој пољопривреде и села.
У анималној производњи, најзначајнија подршка усмјерена је у објекте за музна грла. Прошле године је, тако, одобрено око 270.000 КМ ових подстицаја за 52 пољопривредника.
Код воћара, прошле године, највећи интерес је исказан за садњу љешника, па је тако, захваљујући програму сувбенција, прошле године засађено више од 6.000 нових садница.
Подстицаји су дали одличне ефекте и у пластеничкој преоизводњи. Прошле године смо имали за 2.500 квадратних метара више повшрина под пластеницима, а приход остварен од производње на газдинству већи је за око 20 одсто у односу на ранији период – истичу у Центру.

Извор: Град Бања Лука