Бања Лука: Потписан Уговор о оснивању првог Научно-технолошког парка у Републици Српској

Данас је потписан Уговор о оснивању првог Научно-технолошког парка (НТП) у Републици Српској, чији су оснивачи Влада Републике Српске и Универзитет у Бањој Луци, а за његовог директора именован је Никола Драговић.

У име Владе Српске уговор је потписао министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво др Жељко Будимир, а у име бањалучког Универзитета ректор Радослав Гајанин.

Овиме је формализован закључак Владе Српске из јула ове године о оснивању првог оваквог парка у Српској.

Влада Републике Српске је обезбиједила средства за први период рада НТП, а захваљујући разумијевању ректора Универитета у Бањој Луци Радослава Гајанина, обезбијеђене су канцеларије за рад НТП у оквиру Кампуса, односно у објекту Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета. Ова локација је у непосредној близини будућег објекта НТП, за који је израда пројектно-техничке документације у току.

На прољеће наредне године предвиђено је полагање камена темељца за изградњу првог НТП Републике Српске укупне површине 7,5 хиљада квадратних метара, а планирани рок за завршетак радова су 24 мјесеца. Оквирна вриједност објекта са неопходном опремом и лабораторијом износи 15 милиона евра.

Цјелокупну активност оснивача првог НТП Републике Српске подржао је Развоји програм Уједињених нација (УНДП) обезбједивши средства за израду пројектно-техничке документације и јачање капацитета будућег менаџмента НТП-а.