Бања Лука: Представљене активности на провођењу eDigiStars пројекта у Републици Српској

Представници Развојне агенције Републике Српске учествовали су на трећем, дводневном, састанку пројектних партнера и састанку Управног одбора у оквиру пројекта „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе“ – eDigiStars, који је одржан онлајн 30. новембра 2021. и 01. децембра 2021. године.

Током првог дана састанка представљени су досадашњи резултати у оквиру радног пакета 3 који се односи на провођење пилот пројекта. Сви пројектни партнери имали су задатак да укратко представе проведене активности током прве фазе која се завршила 30. новембра 2021. године. Координатор eDigiStars пројекта у Републици Српској Марица Берић представила је достигнућа и знање стечено током провођења прве фазе, али и изазове са којима се суочавају на територији Републике Српске. На састанку Управног одбора било је ријечи о припреми извјештаја за трећи пројектни период и дефинисане су активности у наредном периоду.

Другог дана састанка пројектни партнери су се на интерактиван начин фокусирали на активности које се тичу провођења пилот пројекта у свакој од земаља учесница. Закључак је да пројектни партнери требају имати агилан приступ приступ током реализације пилот пројекта.

Циљ пројекта „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе – eDigiStars“ је развој одрживог екосистема који ће омогућити старијим особама самозапослење кроз изградњу дигиталних вјештина.

Водећи партнер у пројекту је Innoskart – ИКТ кластер (Innoskart Business Development Nonprofit Ltd) из Мађарске, а осталих 13 партнера у пројекту су из Аустрије, Румуније, Словеније, Мађарске, Чешке Републике, Босне и Херцеговине, Украјине и Бугарске. Пројектни конзорцијум чини и 5 придружених стратешких партнера из Мађарске, Украјине, Аустрије, Чешке Републике и Словеније.

Агенција је једини партнер у пројекту из Босне и Херцеговине. Предвиђено вријеме трајања пројекта је 30 мјесеци, а провођење пројекта почело је 01. јула 2020 године.

Укупан буџет пројекта је 1.892.439,00€ који суфинансира Европска унија кроз Interreg Дунавски транснационални програм, из средстава ERDF, ENI и ИПА фондова, а вриједност пројекта који се односи на Агенцију износи 111.935,00€.

uo-2