Бања Лука: производи из Српске први пут на полицама у Грчкој

Грци ових дана по први пут имају могућност да на својим рафама купе поједине производе из Републике Српске. Лед је пробила фирма из Прњавора „Mladegs pak“, а на грчко тржиште улазе са широком понудом својих производа.

Цијелу причу покренуло је Представништво Републике Српске које је, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу, довело ову фирму на грчко тржиште.

– На маргинама сајма Фрескон који се недавно одржао у Солуну договорили смо сарадњу и ово су први готови производи из Републике Српске који су се појавили на полицама грчких маркета. Колико је ово велика ствар, довољно је истаћи податак да чак ни Србија, која има већу привредну размјену са Грчком од Српске, у овом тренутку нема своје производе у њиховим маркетима – рекао је за Српскаинфо министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Златан Клокић.

За почетак, прехрамбени производи ове прњаворске фиме, супе и зачини, нашли су се на полицама „Masutisa“, најпознатијег и највећег маркета у Грчкој, који је распрострањен у читавој земљи и који броји 389 маркета. У представништву кажу да ускоро настављају започети посао.

– Ово је свакако само почетак и у наредном периоду планирамо да отпочнемо преговоре око пласирања производа и у другим маркетима Грчке. Исто тако, поносни смо што је ово први пут да нашим људима у Грчкој можемо сугерисати да и далеко од отаџбине могу да купују домаће – изјавила је шеф Представништва Републике Српске у Грчкој, Јелена Јовановић.

У истом пакету, и Представништво у Аустрији је договорило сарадњу са трговачким ланцем Шпар, који својом мрежом пословница покрива територију цијеле државе, тако да и Аустријанци убудуће могу да купују ове производе произведене у Прњавору. Баш као и наши грађани који живе и раде у Аустрији, а желе да имају приступ домаћим артиклима.

– У разговору са нашим грађанима често чујем да им доступност омиљених прехрамбених брендова из Републике Српске, Србије и остатка региона значи много. Поред квалитета и потрошачких навика, важан сегмент представља и емотивна вриједност бренда. Те чињенице су свјесни и аустријски трговачки ланци. Не треба заборавити статистику и колико грађана из нашег региона живи и ради у Аустрији. Можемо рећи да доступност наших производа доноси вишеструке бенефите како за наше грађане, тако и за аустријске трговачке ланце – рекао је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији.

Извор: ba.ekapija.com