Бања Лука: Промоција органских произвођача

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић отворио је данас у Бањалуци други “Органик фест Републике Српске”, који је окупио тридесетак излагача органских производа из Српске и Србије.

Пашалић је изразио увјерење да ће сајам органских производа постати традиционална манифестација, те да ће сваки наредни бити успјешнији и већи и доприносити развоју органске производње у Републици Српској.

Он је новинарима рекао да је сектор органске пољопривреде највише напредовао у посљедњих неколико година у Српској, подсјетивши да је прије четири године у Српској било 20-так органских сертификованих произвођача док их је данас близу 70.

“Тада смо имали рецимо 200 хектара, сад имамо 1.200, тад нисмо имали уопште органске анималне произвођаче, а данас имамо више од 1.500 грла која су сертификована. Мислим да смо на добром путу, јер органска производња је врло атрактивна не само овдје, него и у иностранству”, изјавио је Пашалић.

Он је рекао да Република Српска и БиХ имају земљишта која нису толико оптерећена употребом пестицида и заштитних средстава, те да је доста згодно и једноставно проћи тај период конверзије.

Пашалић је навео да ресорно министарство подржава органске произвођаче на начин да их организује, плаћа им 50 одсто сертификата, даје подстицај по хектару и по грлу од 400 до 600 КМ, те омогућава поврат за набавку опреме од 50 одсто.

“То су најважније мјере. Много смо радили на повезивању произвођача унутар Српске, али и са произвођачима из региона. Овдје имамо произвођаче из Србије, БиХ из Хрватске”, напоменуо је Пашалић.

Он је изразио задовољство развојем органске производње у Српској, истичући да ће у Бањалуци бити отворена прва продавница органских производа, да је већ обезбијеђен простор у центру града који треба да се адаптира.

Он је навео да је у плану отварање неколико сличних продавница у Српској гдје ће грађани моћи да купе на једном мјесту сертификовани органски производ.

Према његовим ријечима, није органско оно што се произведе без употребе пестицида и минералних ђубрива, већ само оно што је сертификовано.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић изјавио је новинарма да је Привредна комора давно препознала значај и улогу органске производње, да у оквиру коморе постоји групација која заступа интересе органских произвођача и прерађивача, те да има добру сарадњу са Привредном комором Србије.

Рачић је навео да Српска има сертификационо тијело са сједиштем у Лакташима, те око 100 органских произвођача у фази сертификације.

“Надамо се да ће органска производња из дана у дан да расте и да ће грађани препознати значај и квалитет органских производа”, додао је Рачић.

Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије изјавио је да је Србија пар корака испред Републике Српске по питању органске производње, али да је и даље испод европског просјека.

“Сада смо у фази у којој требамо да причамо о томе како брендирати органску производњу, како од тога направити причу која ће бити прихватљива за људе који су навикли да купују неку другу храну и да покажемо све предности”, навео је Јовановић.

Он каже да Србија има око 5.000 сретификованих органских произвођача, што је оцијенио као прилично мало, додајући да се површине повећавају.

Други “Органик фест”, у организацији ресорног министарства и Привредне коморе, одржава се данас и сутра у тржном центру “Делта” у Бањалуци.

Извор: СРНА