Бања Лука: Сигуран развој текстилне индустрије у Херцеговини

Potpisivanje Ugovora

Данас је у Бањој Луци закључен уговор између Владе Републике Српске и привредног друштва „Trend-tex” о закупу простора предузећа „Novotex” а.д. Требиње, чиме ће се обезбједити сигуран развој текстилне индустрије у Херцеговини.
– У овом тренутку „Trend-Tex” у бившем погону „NOVOTEX-а”  запошљава 153 радника и спреман је да настави са даљим улагањима која ће омогућити бржи развој и дугорочно ново запошљавање више десетина нових радника – рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић напомињући да се ради о партнеру који цијелу своју производњу пласира на тржиште Њемачке, Шведске, Данске, Француске и Пољске.
Он је нагласио да је ресорно министарство у циљу превазилажења ситуације у привредном друштву „Битекс” из Билеће и проналажења партнера који је спреман да обезбједи упосленост капацитета, разговарало са више потенцијалних партнера у протеклом периоду.
– У циљу очувања производње и радних мјеста, кренули смо у разговоре са руководством предузећа „Trend-Tex”, које је показало најозбиљније намјере и упутило нам званично писмо намјера за закуп пословног простора Битекс-а у мају ове године – рекао је министар Ђокић.
Министар је истакао да су намјере „Trend-Tex”-а  преточене у уговор који су данас потписали директори предузећа „Битекс”  и „Trend-Tex” д.о.о. Билећа.
– Уговор о закупу пословног простора Битекса је закључен на период од пет година са могућношћу његовог продужења, уз обавезу „Trend-Tex”-а да запосли 135 радника по закључењу уговора, а након тога и додатних најмање 65 радника до краја треће године закупа – рекао је министар Ђокић.
Он је подсјетио да ће динамика запошљавања нових радника зависити од пословних планова „Trend-Tex”-а, али и обезбјеђења довољног броја квалификованих радника на тржишту рада у херцеговачким општинама.  – Намјере предузећа „Trend-Tex” за подизање ефикасности постојеће производње и проширење производних капацитета у Републици Српској су велика шанса и потенцијал за развој текстилне индустрије не само у Требињу и Билећи, већ и на простору Херцеговине и Републике Српске  у цјелини – закључио је министар Ђокић.
Уговор о закупу дијела непокретне и покретне имовине ранијег привредног друштва Индустрија конфекције „NOVOTEX” а.д. Требиње између Републике Српске и предузећа „Trend-Tex” д.о.о. Билећа, потписали су министар Петар Ђокић, у име Владе Републике Српске, и директор предузећа „Trend-Tex” д.о.о. Билећа Сенка Старчевић.
Уговор о закупу погона у Билећи потписале су в.д. директор предузећа „Битекс”  Перса Климента и директор предузећа „Trend-Tex” д.о.о. Билећа Сенка Старчевић.