Бања Лука: Спољнотрговински промет на високом нивоу

Као резултат рада Представништва на јачању привредних веза, идентификовано је више од 300 компанија у Аустрији као потенцијалних партнера
Приредила: Ана БЕНЦУН

Привредна размјена Аустрије и Републике Српске, упркос новонасталим околностима, на веома је високом нивоу, а томе у прилог иде податак да је спољнотрговински промет лани износио 519 милиона КМ и већи је за 81,7 милиона КМ него 2020. године, истакао је шеф Представништва Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Филиповић је увјерен да има простора за јачање привредних веза, како у областима за које влада највеће интересовање, као што су металски и дрвопрерађивачки сектор, тако и у прерађивачкој индустрији и информационо-комуникационим технологијама.

“У сарадњи са институцијама Републике Српске, наставићемо са активностима на промоцији наших привредних потенцијала, као што су тренинзи за извозно оријентисане привреднике. И даље ћемо развијати и наш Бизнис-регистар путем којег партнери у Аустрији могу да добију податке о нашим извозно оријентисаним компанијама на њемачком језику”, рекао је Филиповић.

Он је истакао да се упоредо реализује такозвани аутрич програм тако што се, зависно од сектора, понуде фирми из Републике Српске шаљу циљано менаџменту аустријских компанија.

“Наставићемо да подржавамо Инвестиционо-развојну банку Републике Српске у представљању инвестиционих профила општина и градова Републике Српске, као и капиталних пројеката Владе Републике Српске”, навео је Филиповић.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЕ ИЗ СРПСКЕ

Према његовим ријечима, захваљујући доброј сарадњи са Туристичком организацијом Републике Српске, Представништво ће наставити да ради на промоцији и туристичких потенцијала Српске.

“У плану је да кроз директан контакт са представницима туристичких агенција и институција у Аустрији представимо нашу туристичку понуду. Као дио стратегије промоције туристичких капацитета Српске, идентификовали смо потенцијал промоције домаћих, органских производа за које постоји велико интересовање у Аустрији, а жеља нам је да у Бечу представимо концепт промоције по узору на `Крајишку` и `Херцеговачку кућу`, а тренутно анализирамо услове за улазак на ово тржиште”, рекао је Филиповић.

НА ЈЕСЕН НАСТАВАК САРАДЊЕ УКЦ-а И КЛИНИКЕ АКХ

Филиповић на јесен очекује и наставак успјешне сарадње Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске са клиником АКХ у Бечу.

“Током састанка генералног директора УКЦ-а Републике Српске Владе Ђајића и доктора клинике АКХ у Бечу Петера Фрига, који је одржан у јуну, договорен је наставак сарадње двије здравствене установе и едукација љекара из Бањалуке у Аустрији”, подсјетио је Филиповић.

Он је истакао да се и у новонасталим околностима активности Представништва настављају једнаким интензитетом, те да је основни циљ стварање могућности за проширење сарадње са Аустријом у различитим областима.

“Као резултат рада Представништва на јачању привредних веза, идентификовали смо више од 300 компанија у Аустрији као потенцијалне партнере, а кроз Бизнис-регистар припремили смо и превели информације за више од 150 извозно оријентисаних предузећа из Српске за потребе представљања на аустријском тржишту”, изјавио је Филиповић Срни.

Он је навео да је у првој половини ове године око 30 аустријских партнера затражило информације о компанијама из Републике Српске.

“Између осталог, у сектору металургије добили смо упите од компанија `Дока`, `Лајтнер`, `Палфингер` и `Аустријских жељезница`, а аустријски `Вамед` је показао интересовање за сарадњу у реализацији пројеката на међународном тржишту”, напоменуо је Филиповић.

ПРЕХРАМБЕНИ ПРОИЗВОДИ ИЗ СРПСКЕ У ПРОДАВНИЦАМА “ШПАР” И “РЕВЕ”

Према његовим ријечима, у сектору информационо-комуникационих технологија успостављен је контакт са компанијама “А1” и “Хуавеј”, а интересовање за сарадњу показали су и трговачки ланци “ОБИ”, “Баухаус”, “Шпар” и групација “Реве”.

Филиповић је изразио задовољство и што су, у сарадњи са аустријским групацијама “Шпар” и “Реве”, прехрамбени производи из Српске успјешно пласирани у њихове продавнице.

“То је конкретан резултат сарадње. У плану је да за наше компаније у области прехрамбене индустрије омогућимо још квалитетнији пласман производа на тржишту Аустрије”, рекао је Филиповић.

Он је напоменуо да Представништво током претходних година пружа подршку за инвестиције групације “Певаг” у Републици Српској.

“Нашом директном подршком, у Републици Српској је остварена једна од најзначајнијих инвестиција у металском сектору од аустријске `Певаг` групације у висини од више од осам милиона КМ, те планираним даљим инвестицијама од више од четири милиона КМ и креирањем преко 150 нових радних мјеста”, нагласио је Филиповић.

Извор: СРНА